Hrad zařídil poradci Nejedlému diplomatický pas

Kancelář prezidenta republiky nechala zařídit diplomatický pas Martinovi Nejedlému, bývalému jednateli české pobočky ruské společnosti Lukoil Aviation a poradci prezidenta Zemana. Informaci přinesly Lidové noviny. Že o vydání pasu požádala prezidentská kancelář, potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček, získal ho v roce 2013, kdy byl ministrem zahraničí Jan Kohout (ČSSD). Na diplomatický pas ovšem standardně mají nárok pouze zaměstnanci ministerstva zahraničí a vybraní ústavní činitelé.

„Považuji to za zcela logickou záležitost. Ostatně pan Martin Nejedlý byl několikrát součástí té nejužší delegace, která se zúčastnila jednání s různými státníky v zahraničí - například s prezidentem Putinem,“ komentoval situaci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že kancelář prezidenta o pas jen požádala, jeho vydání je věcí ministerstva zahraničí.

Mluvčí resortu vydání pasu potvrdila. Nejedlý podle informace opravené tiskovým oddělením ministerstva zahraničí dostal diplomatický pas v roce 2013, s jeho vydáním souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout. Ten České televizi sdělil, že žádost prezidentské kanceláře „schválil v souladu se zákonem a diplomatickými zvyklostmi“.

Původně přitom Černínský palác nesprávně informoval, že svolení k vystavení pasu vydal současný šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) letos.

Irena Valentová
Zdroj: ČT24

Pracuje pro ruskou firmu, díví se Fiala

Nejedlý se v květnu s prezidentem zúčastnil oslav konce války v Moskvě, kam doprovodil Zemana na jednání v Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V září pak Nejedlý se Zemanem cestoval do Číny.

Nad tím, že má diplomatický pas, se podivili koaliční i opoziční politici. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola poté uvedl, že bude chtít od ministra zahraničí vysvětlení. Upozornil, že řada účastníků prezidentských delegací diplomatický pas nemá. „Je to zaměstnanec ruské firmy, diplomatický pas absolutně nepotřebuje. Vůbec nechápu, jak ho mohlo ministerstvo zahraničních věcí vydat,“ řekl potom předseda ODS Petr Fiala.

Smířlivější je poslanec Marek Černoch (Úsvit), podle kterého „ví pan prezident, jestli na to nárok měl, nebo neměl“. 

Pas může být vydán jiné osobě se souhlasem ministra zahraničních věcí, pokud to odpovídá mezinárodním zvyklostem. Protože jsme takové země našli, to znamená taková mezinárodní zvyklost existuje, a protože tehdejší ministr zahraničních věcí vyjádřil s žádostí souhlas, tak jsme z toho důvodu podle zákona pas vydali.
Martin Smolek
náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární

Svoboda: Člen delegace není diplomat

Diplomatický pas na letištích především urychluje odbavení a v zemích, kde platí vízová povinnost, díky tomuto dokladu často odpadá veškeré papírování před odjezdem. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) však členové prezidentských delegací diplomatické pasy nepotřebují.

Cyril Svoboda
Zdroj: ČT24

Diplomatický pas podle Lidových novin nevlastní například ani šéf státní agentury CzechInvest, která usiluje o příliv zahraničních investic do Česka a má v cizině síť sedmi zastoupení.

Také předchozí kancléři tvrdí, že v okolí hlavy států byly diplomatické pasy vzácností. „Držitelem diplomatického pasu jsem byl já a určitě měl diplomatický pas ředitel zahraničního odboru,“ uvedl Jiří Weigl, který vedl kancelář prezidenta Klause. Poslední z kancléřů prezidenta Havla Ivo Mathé potom zdůraznil, že „žádný poradce neměl diplomatický pas“.

UDÁLOSTI: Ministerstvo rozhodnutí nepřezkoumá (zdroj: ČT24)

Lukoil dluží státu 27,5 milionu

Nejedlý byl do letošního června jednatelem české pobočky ruské společnosti Lukoil Aviation. Firma Lukoil Aviation Czech je od téhož měsíce v likvidaci. Obvodní soud pro Prahu 1 přitom 17. června rozhodl, že tato společnost má státu zaplatit 27,5 milionu kvůli porušení smlouvy při skladování leteckého paliva.

Verdikt není pravomocný, Lukoil Aviation Czech se proti verdiktu odvolá, uvedl už dříve Nejedlý. Společnost podle něj zaplatí všechny závazky včetně případné pokuty.

  • Ministerstvo zahraničních věcí loni evidovalo necelých 6700 vydaných diplomatických pasů.
  • Ze zákona mají na diplomatický pas nárok členové vlády, poslanci, senátoři, ústavní soudci, předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu. Získávají je rovněž manželé či manželky uvedených ústavních činitelů. Dále je udělován diplomatickým pracovníkům ministerstva zahraničí a jejich rodinným příslušníkům.
  • Diplomatický pas mohou získat také lidé, kterým ho jednorázově schválí ministr zahraničí. Ten by měl při schvalování hledět na mezinárodní zvyklosti. Tradičně ho tak získává prezidentův kancléř.
  • S koncem mandátu musí držitel diplomatický pas vrátit. Doživotní nárok na něj mají pouze bývalí premiéři a prezidenti. I jim se však vystavuje na standardní dobu deseti let, po vypršení platnosti si musí zažádat o nový.
  • Pokud držitel pasu cestuje do Ruska a Vietnamu, nepotřebuje na rozdíl od ostatních českých občanů vízum. S těmito zeměmi má totiž Česká republika uzavřenou dohodu o dílčím bezvízovém styku, který se vztahuje právě na držitele diplomatických a služebních pasů.
  • Majitel diplomatického pasu bývá na letištích přednostně odbavován, prohlídka zavazadel se mu ale vyhnout nemusí. Stejně jako pokuta za rychlou jízdu či parkování. Přístup k diplomatům je totiž v posledních letech o poznání civilnější, a to především v západní Evropě.
Vydáno pod