Některé padělky dálničních známek koupili řidiči na benzinové pumpě i s dokladem

Od ledna, kdy se objevilo na autech větší množství padělaných dálničních známek, jich jen celníci objevili téměř čtyři stovky. Víc než polovinu z toho ve Středočeském kraji. Kromě chyb v textu, kterým jsou známky popsány, ukázal čas ještě další nedostatek – oproti originálu totiž padělky výrazně ztrácejí barvu. Dálniční kupony na rok 2016 mají podle ministerstva dopravy nové bezpečnostní prvky.

„Když byly nové, ještě než jsme je nalepili, tak byly úplně stejné," popisuje jedna z řidiček, u které pracovníci středočeské celní správy odhalili padělek kuponu na skle. Druhý díl známek obsahoval chybu ve slově „Uschovejte", kde scházelo písmeno T. Jedna z řidiček ho koupila od známého za tisíc korun. „Brala jsem to, že ji mohl sehnat nějak levněji," odpovídá na otázku, zda jí neobvyklá cena nepřišla podezřelá.

Někdy ale může jít dokonce o nákup přímo na benzinové stanici. „Jsou případy, že mají i doklad o nákupu na benzínce a mají k tomu i paragon," popisuje Ondřej Kunc z Celního úřadu pro Středočeský kraj. Dodává, že ale nelze dokázat, že jde o padělek.

Události ČT: Padělky dálničních známek časem blednou (zdroj: ČT24)

Za označení auta falešnou dálniční známkou hrozí pokuta až 5 tisíc korun, stejně tak i trestní stíhání. Od začátku roku jen pracovníci celních úřadů přišli na skoro 400 padělků. Nejspíš se jedná o zakázku z Číny. Zatím jediný případ prodejců falešných známek uzavřeli policisté na severu Moravy. Na Frýdecko-Místecku jich prodali obžalovaní minimálně pět set, přičemž za každou požadovali většinou polovinu z běžných 1500 korun.