Bělobrádek: Brutalita nacismu není omluvou pro hrůzy odsunu

Zodpovědnost nacistického Německa za rozpoutání druhé světové války je jasná snad každému trochu rozumnému člověku, ale nemohli za ni civilisté, kteří trpěli a umírali při poválečném odsunu, zdůraznil vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v reakci na rozruch kolem jeho víkendového uctění obětí odsunu v Bavorsku. Při návštěvě se setkal i se zástupci sudetských Němců. Krok kritizovali komunisté, kteří ho považují za neúctu - podle TOP 09 šlo naopak o gesto smíření a podobně čin vnímá i premiér Bohuslav Sobotka. Dodal ale, že je vždy potřeba zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích.

„Nacisté rozpoutali válku a brutalita, se kterou ji vedli i na území Československa a později protektorátu, byla hrozná. To ale nemůže být žádná omluva pro to, že při vysídlení německého obyvatelstva zahynulo buď přímo, nebo v jeho důsledku zhruba 30 tisíc lidí. Myslím, že je normální uctít památku těchto civilních obětí,“ prohlásil pro Českou televizi Bělobrádek, podle kterého je nutné si připomínat všechny historické události.

Hrůzy nacismu nikdo nezpochybňuje, zdůrazňuje Bělobrádek

Premiér Bohuslav Sobotka už o víkendu uvedl, že gesta smíření přispívají ke zlepšování vztahů. Zdůraznil ale také, že je vždy nutné při připomínání excesů během odsunu současně uvádět klíčový význam příčiny a následku, a sice že právě nacistické Německo rozbilo Československo a rozpoutalo druhou světovou válku.

Podle Pavla Bělobrádka to je jasné každému, kdo „má IQ vyšší, než je dnešní datum“. Nikdo podle něj nezpochybňuje rozpoutání války německým nacismem. „Každopádně těžko za ni mohly být zodpovědné děti nebo ženy, které byly znásilňovány a vražděny,“ podotýká vicepremiér.

Na akt vstřícnosti negativně reagovali komunisté a Zahradil

Je běžné na západ od hranic ČR rozlišovat mezi národností a politikou. „Jenom v bývalém východním bloku se pořád dává rovnítko – Němec rovná se nacista,“ tvrdí Bělobrádek s odkazem na to, že po válce z Československa odešly i statisíce německých sociálních demokratů.

Poslanec ČSSD Igor Jakubčík na otázku, jak hodnotí reakci komunistů na gesto Pavla Bělobrádka v Bavorsku:

„Každý zastává určitou ideologii. Osobně si myslím, že reakce Komunistické strany Čech a Moravy byla až příliš příkrá.“

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek: „Krok pana Bělobrádka směřuje správným směrem a má naši podporu… Uctít oběti je podle mě lidské. Vůbec to nesouvisí s tím, že nacistické Německo je nejhorší etapou evropských dějin vůbec. Nemyslím si, že by si to měl dopředu nechat schválit vládou.“

Na jeho víkendové gesto úcty směrem k obětem, které spočívalo v položení květiny ke kříži v mnichovském Sudetoněmeckém domě, dostává šéf lidovců podle svých slov řadu pozitivních reakcí. Kritiku zaznamenal pouze od komunistů a jednoho místopředsedy ODS, u kterého ho to nijak nepřekvapilo.

Měl na mysli europoslance ODS Jana Zahradila, podle něhož by měl premiér objasnit, zda Bělobrádek jednal se sudetskými Němci na základě své soukromé aktivity, nebo zda šlo o oficiální součást vládní návštěvy. „To ale nehraje vůbec žádnou roli,“ reagoval vicepremiér. Zdůraznil, že nešlo o oficiální program, při kterém by zastupoval premiéra.

Jan Zahradil tvrdí, že gest smíření už jsme tu měli za posledních patnáct celou řadu včetně česko-německé deklarace. „Já nevidím jeden jediný důvod, proč by čeští politici měli tuto uzavřenou kapitolu minulosti nadále otevírat,“ zdůraznil.

Bělobrádek měl při návštěvě mluvit i o dění během války, trvá na svém předseda komunistů

Předsedovi komunistů Vojtěchu Filipovi podle jeho vyjádření pro ČT chybělo v případě Bělobrádkovy návštěvy právě to, že vicepremiér při ní nehovořil o příčinách excesů při odsunu sudetských Němců. Až poté měl šéf lidovců vyjádřit lítost nad zmařenými životy. „K excesům došlo proto, že lidé měli za sebou šestiletý prožitek hrůz druhé světové války, kde padlo a násilně zemřelo přes 50 milionů lidí, a v tomto ohledu jde o srovnávání nesrovnatelného. Nemyslím si, že použil správné kroky, které by vedly ke smíření, jak on říká,“ prohlásil předseda komunistů.

Ke kritikům Bělobrádkova kroku se přidal i Karel Fiedler z Úsvitu, kterému chybělo vicepremiérovo zdůraznění zvěrstev předcházejících odsunu. Má také za to, že vicepremiér jako zástupce vlády postupuje v rozporu s většinovým názorem občanů ČR na dotyčnou část historie. Soudí tak ze setkávání s běžnými lidmi, jejichž názory se k němu při debatách dostávají. „Když budu lovit v paměti, budu marně hledat, kdy se našemu národu Němci opakovaně omlouvali. A není to první omluva ze strany pana vicepremiéra Bělobrádka a v tomhle vidí naši občané určitě nespravedlnost a nejsou s tím spokojeni,“ prohlásil poslanec Úsvitu.

Vydáno pod