Ředitel vinohradské nemocnice končí, ministerstvo hledá nového

Praha – Ze své funkce odstoupil ředitel vinohradské nemocnice Jan Šturma. Rezignaci zdůvodnil osobními důvody. Nemocnici vedl čtyři měsíce, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v březnu nahradil Šturmem dlouholetého ředitele vinohradské nemocnice Marka Zemana.

Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na rezignaci Jana Šturma vypsáním výběrového řízení na jeho nástupce. Prozatím povede Fakultní nemocnici Královské Vinohrady ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská. „Osvědčila se jako vynikající manažerka při řešení kritické ekonomické situace této nemocnice,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Jana Šturmu pověřil ministr Němeček řízením nemocnice v březnu. Pracuje v ní ale více než 40 let, byl přednostou Kliniky anesteziologie a resuscitace a náměstkem ředitelky pro léčebně preventivní péči chirurgických oborů. Jeho jméno je spojováno s problematikou anestezie u rozsáhlých popálenin, několik let zastupovat Českou republiku v Evropské anesteziologické společnosti.

Předchozích osm let vedl vinohradskou nemocnici Marek Zeman. Ministr ho odvolal kvůli ekonomickým výsledkům za minulý rok, kdy se výrazně zhoršila likvidita. Záporné hospodářské výsledky přitom zaznamenaly Vinohrady i v prvních měsících letošního roku.