Odbory zvažují ústavní stížnost na výši plateb za státní pojištěnce

Ústavní soud by se brzy mohl zabývat výší plateb za miliony státních pojištěnců. Lékařské odbory totiž chtějí napadnout sumu, kterou vláda posílá pojišťovnám třeba za důchodce, děti, nezaměstnané nebo lidi na rodičovské dovolené. Podle odborářů je totiž tato částka ve srovnání třeba se zaměstnanci příliš malá. Do konce srpna proto chtějí o podání stížnosti jednat s předsedou Senátu. Pokud by u soudu uspěly, státní rozpočet by každý rok přišel o víc než 28 miliard.

Vláda v současné době platí 845 korun měsíčně za každého z asi šesti milionů státních pojištěnců. Podle lékařských odborů to je ale málo a chystají se tuto částku napadnout u Ústavního soudu. „Výsledná představa je taková, aby stát za své pojištěnce platil to, co si platí lidé bez příjmů,“ říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Ti dnes odvádí zdravotním pojišťovnám měsíčně 1242 korun. To znamená, že by vláda měla platit za státní pojištěnce téměř o 400 korun více. „Máme připravenou ústavní stížnost na tu nerovnoměrnost. Není možné, aby stát platil takhle nemravně málo a všechno táhli de facto zaměstnanci,“ dodává Engel.

Zdravotní pojištění
Zdroj: ČT24

Šéf lékařských odborů se chce do konce srpna sejít s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a získat pro návrh potřebnou podporu aspoň 17 senátorů, kteří by se mohli na Ústavní soud obrátit. Štěch je zatím s příslibem podpory opatrný, je ale ochotný jednat. „Valorizace plateb za státní pojištěnce je dlouhodobě prováděna špatně,“ myslí si Štěch.

Odbory nicméně chtějí kromě plateb státu napadnout i rozdíl mezi odvody živnostníků a zaměstnanců. Třeba fakt, že zatímco zaměstnanec s hrubým platem 25 tisíc měsíčně odvede spolu se zaměstnavatelem do zdravotnictví přes 3 375 korun, živnostník se stejným hrubým ziskem a 60 procentním paušálem zaplatí 1 797 korun.

Odvody na zdravotním pojištění
Zdroj: ČT24

Němeček stížnost kvituje, Babiš je proti

Případná ústavní stížnost však mezi politiky vyvolává protichůdně reakce. „Musí rozhodnout Ústavní soud a myslím si, že je naprosto legitimní se s tímto na Ústavní soud obrátit, aby rozhodl, jestli je to v pořádku, nebo není,“ tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

S ústavní stížností ale zásadně nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Za děti, důchodce a další státní pojištěnce totiž letos stát zaplatí zdravotním pojišťovnám přes 62 miliard korun a výrazný růst této částky není podle ministerstva financí potřeba. „Za roky 2014, 2015 a 2016 přiteče do našeho zdravotnictví o 27,8 miliardy korun navíc,“ namítá Babiš.

Růst plateb za státní pojištěnce na úroveň pojištění, které platí lidé bez příjmů, by navíc znamenalo zvýšení výdajů státního rozpočtu o dalších víc než 28 miliard ročně. „To by znamenalo zruinování celého rozpočtu,“ dodává ministr financí.

Dopady růstu plateb za státní pojštěnce
Zdroj: ČT24

Lékařské odbory chtějí díky vyšším platbám státu dosáhnout výrazně vyššího růstu platů, a to až na trojnásobek průměrné mzdy. Toto navýšení totiž v roce 2011 slíbil lékařům po akci Děkujeme odcházíme tehdejší ministr Leoš Heger (TOP 09). Kvůli nedostatku peněz k němu ale nakonec nedošlo. „Chápu zdravotnický personál, který se cítí zkrácen na tom, že pro ně je peněz málo, zatímco pro velké firmy je peněz dost,“ dodává místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).