Českou výheň svlaží bouřky, Morava se dočká až v pondělí

Česko zažívá další tropický den, nejvyšší teplotu – více než 38 stupňů Celsia – naměřili v Brandýse nad Labem. Dílčí ochlazení čeká západ republiky už dnes s přechodem bouřek, pro Moravu a Slezsko ale platí meteorologická výstraha před vedry i zítra. Výraznější ochlazení na celém území přijde až ve druhé polovině týdne, ve čtvrtek má být okolo 20 stupňů.

Do cyrilometodějského státního svátku se Česko probudilo po další tropické noci, v pořadí již čtvrté v tomto kalendářním roce. Na šestadvaceti stanicích teplota neklesla pod 20 stupňů, nejteplejší místa – Dyleň, Polom a Praha – hlásila časně ranní minima nad 22 stupni.

Během neděle také znovu padaly teplotní rekordy a vůbec nejteplejším místem v republice se stal Brandýs nad Labem. Pokud včera Český hydrometeorologický ústav varoval před tím, že teploty v rozehřátých středních a západních Čechách vystoupají k 37 stupňům, Brandýs tuto hodnotu výrazně převýšil, když se rtuť zastavila na 38,4 stupně. Počasí tak pokořilo bezmála šedesát let starý teplotní rekord.

Bouřky srazí teploty o deset stupňů

Dílčí ochlazení by měla přinést první studená fronta, která na české území postupuje směrem od západu a už odpoledne se dotkla horských oblastí při hranici s Německem. Meteorologové v této souvislosti varují před bouřkami s kroupami a přívalovými dešti.

Podle ČHMÚ se nejprve mohou objevit večer v severozápadní polovině Čech, zejména v horských oblastech. Přinesou až 30 milimetrů srážek, tedy 30 litrů na metr čtvereční, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Během noci a v pondělí se bouřky budou pomalu přesouvat na Moravu a Slezsko, ještě dopoledne se mohou objevit ve východních Čechách a na Vysočině.

Do západních Čech by bouřky měly přinést ochlazení na 27 stupňů, na Moravě ale tropické počasí vydrží, na jihovýchodě může být znovu a 35 stupňů Celsia. Ve Zlínském a Jihomoravském kraji i v pondělí platí výstraha před vysokými teplotami. V Čechách končí dnes v osm hodin večer, právě s očekáváním bouřek. Citelné ochlazení přinese až druhá studená fronta, která by se nad české území měla dostat ve středu. Ve čtvrtek bude už jen kolem dvaceti stupňů.

  • V sevření velmi horkého počasí je vedle Česka i zbytek střední Evropy. Německá meteorologická služba (DWD) uvedla, že sobota byla v Německu vůbec nejteplejším dnem roku, teplotní rekord ale přesto nepadl. Nejvýše teploměry vystoupaly v porýnském Bad Dürkheimu, kde bylo v sobotu 39,2 stupně. Teplota 40,2 stupně, kterou v Německu naměřili v srpnu 2013, tak zůstala nepokořená. Mírně chladněji bylo v sobotu v Rakousku - nejteplejším místem se stalo město Bludenz ve Vorarlbersku s teplotou 36,2 stupně Celsia.

Zpomalené vlaky, ostražitost v Českém Švýcarsku

Kvůli suchu hasiči nadále varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů, a to pro celou zemi. Vyzývají proto návštěvníky lesů, aby v nich nekouřili a otevřený oheň zakládali nejméně padesát metrů od okraje porostu.

Mimořádná opatření zavedl Národní park České Švýcarsko. Zaměstnanci desetkrát denně z pozorovatelských stanovišť kontrolují lesy a hledají možné ohnisko požáru. Park, který ročně navštíví milion turistů, totiž patří k nejohroženějším místům v Česku. Důvodem je pískovcové podloží, které neváže vodu, krajina rychle vysychá a k požáru je ještě náchylnější.

České dráhy kvůli hrozící deformaci kolejí zpomalily vlaky. "Omezení nyní platí pro čtyři až pět úseků v republice. Jedná se o vedlejší starší tratě, protože u hlavních železničních koridorů je jiné, odolnější uchycení koleje," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Ne rychleji než 50 kilometrů za hodinu například musí jezdit vlaky na trati mezi Prahou a Turnovem v úseku Všetaty - Mladá Boleslav.