Úřady práce mohou vyplácet dávky i přes nesouhlas obcí

Nesouhlas obcí s vyplacením doplatku na bydlení nemusí být pro úřady práce závazný. Úřady práce, které dávku vydávají, tak mohou žadatelům peníze poskytnout, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Odpověděl tak na žádost o posouzení pravidel vyplácení doplatku. Chovanec změnil své původní stanovisko a doporučil rychlou úpravu zákona. Změnu kritizuje starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD), podle něhož stanoviska jen budou zatěžovat administrativu.

Vládní agentura pro sociální začleňování spočítala, že by kvůli nesouhlasu obcí s doplatkem mohla až 17 000 lidí z ubytoven hrozit ztráta střechy nad hlavou. Třeba v Bohumíně dávky zamítli všem, v Karviné zase těm, kteří dlužili městu. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) minulý týden řekl, že nejrychlejším řešením nynější situace by bylo, kdyby ministerstvo práce dalo úřadům práce návod, jak přesně mají postupovat. Nutná je ale změna zákona o pomoci v hmotné nouzi.

  • „Vítám změnu stanoviska ministra vnitra. Stanovisko obce bude v tuto chvíli doporučující a bude jedním z kritérií, která úřady práce budou posuzovat při udělení nebo neudělení doplatku,“ myslí si ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Vícha dnes řekl, že Bohumín na problematičnost ustanovení dlouhodobě poukazoval. Souhlasy odmítá udělovat, protože má o žadatelích minimum údajů, a nemůže tak objektivně rozhodovat. „Je paradoxní, že poslední, kdo ještě v tomto Kocourkově bojuje za větší efektivitu státu proti mrhání penězi a proti tomu, aby standardem bydlení pro rodiny s dětmi nebyly ubytovny, jsou obce. A za to budou nyní potrestány, jejich stanoviska budou absolutně nezávazná a vynaložené náklady na tuto administrativu si stát opět připíše na konto své neschopnosti,“ uvedl Vícha.

Vyzval úřady práce k dodržování zákona a uplatňování místně obvyklého nájemného. „Do týdne sdělíme pobočce v Bohumíně, kolik to u nás činí. Máme 4500 bytů, a tak snad to bude trochu směrodatné a úředníci přestanou vyplácet 15 000 korun na pokojíček se čtyřmi postelemi na ubytovně, když se za větší městský byt platí čtvrtina,“ řekl Vícha. Město podle něj v situaci, kdy nikdo neví, jak se vyvine, ukončí i snahy na hledání bydlení pro lidi z ubytoven.

Doplatek patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení a jimž ani s ním nezbývá na živobytí. Potřebným na výdaje za byt dorovnává tak, aby jim na živobytí zůstalo.

Chovanec: Dochází ke střetu zájmů práv obcí a práv žadatele

Ustanovení o souhlasu obcí se dostalo do zákona loni jako pozměňovací návrh. Ministerstvo práce požádalo Chovance na začátku roku o jeho posouzení. Své původní stanovisko o závaznosti souhlasu obcí ministr vnitra nyní změnil. Vychází z názoru svého poradního sboru. Ten navíc stejně jako legislativní rada vlády upozornil na pochybnosti o ústavnosti.

  • „Pokud nám byla státem dána pravomoc v této oblasti, tak bychom měli být respektováni při tomto rozhodnutí,“ domnívá se starosta městské části Ostrava-Jih Martin Bednář (ANO).

„Dochází ke střetu ústavního práva obce na samosprávu a ústavních práv žadatele o přiznání doplatku na bydlení, konkrétně ústavního práva na pomoc v hmotné nouzi a spravedlivý proces. Nelze plně upřednostnit jedno z ústavně zaručených práv,“ uvedl v dopisu Chovanec. Podle něj i podle Dienstbiera je opatření v zákoně nesystémové a je nutné rychle připravit novelu.

Na doplatcích na bydlení úřady práce za první čtyři měsíce vydaly 1,08 miliardy korun. Loni za stejné období byla suma o pár milionů nižší. V dubnu doplatek pobíralo 75 000 lidí, před rokem 75 700.

Vydáno pod