Češi rozšiřují seznam zakázaných látek, Polsko se inspiruje

Praha – Česká vláda chce na seznam zakázaných látek přidat chloro-pseudo-efedrin, který slouží jako alternativa k látkám ze kterých se vyrábí pervitin. Místní černý trh je totiž zásobený hlavně léky z Polska, kde jsou volně prodejné už jen poslední měsíc. Od toho příštího jejich prodej naši východní sousedé totiž značně regulují. Výrobci drog však podle policie budou hledat náhradní řešení.

Chloro-pseudo-efedrin na seznam zakázaných látek? (zdroj: ČT24)

Z dostupných polských léků je možné extrahovat pseudoefedrin a následně přeměnit na metamfetamin. S dokladem totožnosti lze potřebné léky obsahující nezbytnou látku koupit v každé tuzemské lékárně. Polský Senát teď následuje Česko a schválil novelu zákona o boji proti drogové závislosti. Ta předpokládá, že k 1. lednu 2017 vstoupí v platnost vyhláška, která stanoví maximální množství psychoaktivní látky v jednotce a balení a množství pro optimální léčbu jedné osoby. Vyšší dávku bude moci předepsat pouze lékař na recept. V případě porušení hrozí pokuta 500 tisíc polských zlotých.  

V roce 2010 celníci zadrželi při kontrolách 115 tisíc tablet. Během letošního roku už přes 200 tisíc. Výrobci se tak podle úřadů přesunou na další, méně regulované trhy – třeba na Slovensko. Krom toho už hledají alternativní látky, třeba zmíněný chloro-pseudo-efedrin, který je dosud legální.

Do roku 2009 byly léky s pseudoefedrinem volně prodejné i v tuzemsku, od té doby však platí omezení, které teď následují i Poláci. Ročně se prodalo asi pět milionů tablet. Podle policistů se ale k léčbě používala jen asi desetina.

Vydáno pod