Místo polí beton. Denně v Česku zmizí 15 hektarů půdy

Praha – Krajina se nám mění před očima. Na polích vyrůstají průmyslové zóny, slunečné pláně pokrývají solární panely a podél silnic se rozrůstají satelitní obytné čtvrti. Za posledních 50 let se plocha zemědělské půdy v České republice zmenšila o 300 tisíc hektarů. Jaká rizika nese neuvážené zastavování půdy? Do jaké míry tím sami přispíváme k častějším povodním? Fokus Václava Moravce s podtitulem Vyčerpaná země se zaměřil nejen na postupnou proměnu krajiny, ale i na to, s čím se dnes potýkají malí farmáři, nebo na změny, kterými v posledních dekádách prošel náš jídelníček.

„Karel Čapek už v roce 1933 napsal do českých novin, že lidé přicházejí, civilizace se mění, jenom půda zůstává. Je to naše rodná zem, ta nás přetrvá. Když toto napsal, tak si myslel, že k půdě budeme pečlivě přistupovat. (…) Netušil, že budeme denně až 15 hektarů zemědělské půdy zastavovat,“ říká Jan Vopravil, krajinný inženýr, s tím, že jeden centimetr půdy se tvoří stovky až tisíce let. Podle Vopravila se neuváženým záborem půdy připravujeme například o obrovský prostor pro zadržování vody.

Zemědělská půda pokrývá více než polovinu plochy České republiky. Nejvíc zemědělské půdy si přitom zachovávají okresy Hradec Králové, Kolín, Litoměřice a Louny. Lesy zabírají třetinu území, vodní plochy necelá 3 procenta a budovami jsou zastavěná necelá 2 procenta rozlohy země. Zbytek připadá například na silnice, železnice, sportoviště, skládky a podobně.

Půda ztrácí schopnost zadržovat vodu

Právě nedostatečná schopnost současné české krajiny zadržet vodu se pak v posledních dvaceti letech projevuje například ničivými následky bleskových povodní. Podle ekologa Ladislava Mika k nim přispíváme hned několika věcmi. Zaprvé – půdu dnes necháváme tzv. vyhladovět. „Základní problém je, že zhruba od poloviny minulého století je v souvislosti s intenzifikací zemědělství velmi vidět ztráta organické hmoty z půdy,“ říká Miko. Ta se podle něj významně podílí na schopnosti půdy udržovat živiny, ale právě i vodu.

Podívejte se na fotogalerii, jak orná půda ustupuje stavbě skladů:

„Jeden hektar kvalitní černozemě v sobě dokáže zadržet až 3,5 tisíce kubíků vody. Před 30 lety měla tato kvalitní půda rozlohu 250 hektarů, nyní má rozlohu 40 hektarů a zbytek jsou extrémně výsušné půdy,“ potvrzuje krajinný expert Vopravil.

O humus v půdě se Češi připravují například i tím, že se snaží půdu a úrodu využít na maximum. „V minulosti nás zajímala jen úroda, která se dala sníst. A zbytek se na pole vracel. Naopak dnes je už jiný pohled: snažíme se co nejvíc využít, co na poli vyrostlo, když to tam zůstane, mnoho lidí to vnímá, že to bylo nedostatečně využito, že je to balast, ve skutečnosti je to velmi významný vklad, který teď chybí,“ upozorňuje Miko. Když tedy zemědělci sklidí, zorají pole a nechají ho bez vegetačního krytu významnou část roku, tak půdu bere voda nebo vítr, narušuje ji i slunce, mráz. Velké klimatické extrémy situaci dál zhoršují.

Klima v Česku se mění

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu už padesát let stoupá průměrná roční teplota. Každých deset let se zvýší o 0,3 stupně. Během následujících sto let by se podle modelu Aladin měla zvýšit až o 4 stupně. S oteplováním jde ruku v ruce přibývání takzvaných tropických dnů, kdy teplota přesáhne 35 stupňů, a zároveň je rok od roku méně dnů, kdy je sněhová pokrývka vyšší než jeden centimetr. Co se týká deště, posledních dvacet let častěji a vydatněji prší. Od roku 1991 do roku 2011 spadlo v průměru o 5 procent více srážek než v letech 1961 až 1990. Nejvíce srážek pravidelně naměří meteorologové v létě, nejméně v zimě.

Geolog Václav Cílek a sociolog Tomáš Kostelecký jako hosté Fokusu VM
Zdroj: ČT24

Další věc, kterou si podle Mika lidé málo uvědomují, je, že velkou část povrchu půdy zabetonujeme. „Počítali jsme zaasfaltované plochy v ČR a přepočetli jsme, kolik vody spadne a musí někam odtéct. Přišli jsme k výsledku, že jde o stejný objem, jako je kompletní objem všech vodních nádrží v zemi včetně rybníků, jezer, přehrad,“ uvedl Miko. Tato voda, která musí někam odtéct, podle něj logicky přispívá k bleskovým povodním. „Čím víc budeme betonovat, tím větší budeme mít problém,“ varuje. Nedostatečné zasakování vody je podle něj obrovský problém, který před námi stojí.

Lidé už dnes půdě nerozumí

„Většina lidí v České republice dnes nerozumí půdě tolik, jako jí rozumívali naši předkové, a nemají s ní takovou zkušenost,“ podotýká Tomáš Kostelecký, politický a sociální geograf, který stojí v čele Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Určitou výhodou pro Českou republiku podle něj ale je, že má stále dostatek zahrádkářů, kteří určitý vztah k půdě mají a vědí, co to znamená něco vypěstovat. „Jsou to takoví přirození spojenci opravdových zemědělců, kteří obhospodařují půdu,“ říká Kostelecký.

Brigáda
Zdroj: David Taneček/ČTK

Celorepublikově ovšem v zemědělství pracují pouze tři procenta populace. Zemědělci a drobní farmáři na vesnicích se potýkají s tím, že svou práci nebudou mít komu předat. Mladí lidé většinou odcházejí do měst a zemědělství je neláká. Naopak na venkov se čím dál častěji stěhují lidé z velkých měst. Jak přitom podotýká geolog, filozof a spisovatel Václav Cílek, městskému člověku se na venkově žije poměrně těžce. Podle Cílka tak budou v budoucnu nejvíce žádaná malá města. A tento trend podle něj už začal.

Češi se stěhují na venkov

V obcích do dvou tisíc obyvatel lidí neustále přibývá. Jen v roce 2013 získal venkov celorepublikově přes 12 tisíc nových spoluobčanů a například Praha jich téměř 5300 ztratila. Z 10,5 milionu obyvatel České republiky žije na venkově víc než 2 miliony 800 tisíc lidí, tedy 27 procent tuzemské populace.

A zatímco Česko, podobně jako zbytek světa, hlásí víc žen než mužů, na českém venkově to neplatí. Tady je mužů o něco víc, v procentech jde o poměr 50,3 : 49,7. Naopak ve městech tvoří ženy přes 51 procent obyvatel. A venkov se od města liší ještě v něčem - lidé se tam méně rozvádějí. Zatímco ve městech připadalo v roce 2013 na 100 nově uzavřených sňatků 68 rozvodů, na venkově pouze 52.

Jídlo z farmářských trhů versus supermarket - je rozdíl markantní?

Lidé se vrací nejen k životu na vesnici nebo malém městě, ale stále častěji i k tradičním potravinám. Farmářské trhy jsou stále oblíbenější. Podle kuchaře a gastronoma Romana Vaňka se už ale dá nakoupit často stejně dobře jako na trzích i ve velkých supermarketech. Z 90 procent ovšem podle Vaňka platí souvislost ceny potravin s jejich kvalitou. To potvrzuje i Miko. Podle něj výrobci reagují na požadavky zákazníka, jenž vyžaduje jídlo, které vydrží, bude rychle připravitelné a levné. „Výrobci proto dělají, co můžou, a někdy i to, co by neměli,“ dodává.

Podle odbornice na složení a bezpečnost potravin Jany Hajšlové se ale kvalita potravin obecně stále zvyšuje. „Pracuju v oblasti kvality a bezpečnosti potravin desítky let a vidím obrovský zlom v 90. letech. Tehdy se otevřela cesta k objektivnějšímu a komplexnějšímu hodnocení třeba chemických škodlivin v potravinách,“ uvedla s tím, že byly doby, kdy se v každém druhém kontrolovaném vzorku našly toxiny. „Dnes umíme odhalit taková nebezpečí, o kterých jsme před lety ani nevěděli, že existují,“ dodává. Lepší potraviny se podle ní podepsaly i na prodloužení délky dožití i délky kvality života.

Špatné jídlo = špatná nálada

Podle Vaňka je jídlo vůbec nejpodstatnější součástí života a výrazně se podílí i na naší náladě. „Jídlo je absolutně zásadní měnič nálady Homo sapiens sapiens,“ tvrdí. „Díky jídlu můžeme z minuty na minuty změnit náladu, a to jak k lepšímu, tak k horšímu. Když ji změníme k horšímu, stávají se z nás nesnesitelní lidé, kteří ubližují ostatním. Naopak, když vám jídlo náladu pozdvihne, můžete líp pracovat, vymýšlet, můžete něco někam posouvat. Za to všechno může jídlo, my si to akorát nechceme nebo neumíme připustit,“ dodává Vaněk.

Roman Vaněk: „Do obchodů chodíme pro “bio„ a ven odcházíme se šmakuládama se slevičkou.“

Zájem o složení konzumovaných potravin vzrostl u české veřejnosti teprve v posledních letech - a ačkoliv se volené potraviny dosud mnohdy rozcházejí s tím, co by bylo tělu prospěšné, jsou Češi podle Vaňka na dobré cestě. „Teprve teď zjišťujeme co je na etiketách, důležité ale je, že jsme se zastavili a že se začínáme učit,“ říká a dodává, že neexistuje nezdravé jídlo, jsou jen jeho nezdravá množství.

Potravinoložka Jana Hajšlová a kulinářský expert Roman Vaněk
Zdroj: ČT24

Proměna jídelníčku za 45 let: Méně brambor a mléka, více ovoce a zeleniny

V posledních padesáti letech klesá spotřeba některých potravin, aby jiná výrazně narostla. Kolik toho snědl každý z obyvatel Československa v roce 1970 a kolik sníme dnes?

Brambory - 107 kg/rok -> 69 kg/rok

Zelenina - 66 kg/rok -> 83 kg/rok

Ovoce - 50 kg/rok -> 77 kg/rok

Mléko - 108 l/rok - > 60,5 l/rok

Čokoládové cukrovinky - 2 kg/rok -> 4kg/rok

Maso je pořád stejně populární. Průměrný Čech ho sní 75 kilogramů za rok, roste popularita drůbežího na úkor hovězího. Před 45 lety tvořilo drůbeží maso pouhých 10 procent celkové spotřeby a hovězí 34 procent, aktuálně je tomu přesně naopak. Zato vepřové v Česku dlouhodobě tvoří zhruba 40 procent veškeré spotřeby. Stejná zůstává i spotřeba obilovin, asi 145 kilogramů na jednoho obyvatele ročně.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Poprvé zasedla Babišova vláda

V pondělí jmenovaná vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) dorazila do Strakovy akademie, kde poprvé absolvuje převážně technické jednání. Na něj je vyhrazena asi hodina a kabinet na něm pravděpodobně určí agendu ministrovi bez portfeje za Motoristy Borisovi Šťastnému, který je ministrem pro sport, prevenci a zdraví. Rozhodnout by mohl též o obsazení předsedy Legislativní rady vlády, funkce mluvčího kabinetu či jmenování vedoucí úřadu vlády.
09:36Aktualizovánopřed 9 mminutami

Prezident jmenoval vládu Andreje Babiše

Prezident Petr Pavel v pondělí v devět hodin ráno jmenoval v navrhovaném složení vládu Andreje Babiše (ANO). Ten předal hlavě státu nominace ministrů do vlády ANO, SPD a Motoristů po svém jmenování minulý týden. Ze zdravotních důvodů mezi nimi chybělo jméno poslance za Motoristy Filipa Turka. Pověření vést ministerstvo životního prostředí místo něj dostal předseda Motoristů a nově jmenovaný šéf diplomacie Petr Macinka.
06:50Aktualizovánopřed 31 mminutami

Hosté Událostí, komentářů týdne debatovali o nastupující vládě

Hosté Událostí, komentářů týdne debatovali o nastupující vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) složené z ministrů ANO, SPD a Motoristů, a jejím pondělním jmenování prezidentem Petrem Pavlem. Probrali také možnost konání voleb na Ukrajině, o které v úterý hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Svůj komentář hosté přidali rovněž ke stavu levice v Česku. Debaty moderované Klárou Radilovou se zúčastnili komentátor z týdeníku Echo Daniel Kaiser, designérka Anna Marešová, herečka Barbora Štěpánová, novinář a komentátor Jindřich Šídlo a advokát Tomáš Sokol.
před 1 hhodinou

Česko bude dál svírat inverze

Inverzní počasí se zataženým nebem bude v Česku pokračovat, teploty přes den budou většinou do pěti stupňů Celsia, v noci i pod nulou. Ojediněle se objeví mrholení a také mlhy, které mohou namrzat. Od čtvrtka se vyjasní a mírně oteplí. Na víkend se mraky vrátí a místy může slabě pršet. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
před 1 hhodinou

Od ledna v Praze končí parkování pro elektroauta zdarma

Bezplatné parkování elektromobilů v Praze od nového roku končí. Jejich majitelé budou platit polovinu toho, co vlastníci aut se spalovacími motory a získají možnost nákupu další parkovací karty platné pro všechny modré zóny. Plug-in hybridy pak přijdou o veškeré úlevy. Změna má vést mimo jiné k uvolnění místa pro rezidenty, což prosazovaly hlavně jednotlivé městské části. Bezplatné parkování elektroaut bylo během letošního roku ukončeno třeba v Plzni. Naopak zvýhodnění stále nabízejí například v Českých Budějovicích, Ostravě nebo Liberci.
před 2 hhodinami

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 3 hhodinami

V pražském Motole odstranili nádor v plicích díky 3D modelu

Trojrozměrný model jako pomůcka hrudních chirurgů pro plánování operace. Na milimetr přesně dokáže zobrazit, kde se nachází nádor. Díky tomu ho pak lékaři můžou šetrněji odstranit. 3D vizualizaci využili v pražském Motole zatím u dvou pacientů. Počítají ale, že ji do budoucna budou používat mnohem častěji.
před 13 hhodinami

„Tak, jsem svobodný. Fajn.“ Před 90 lety abdikoval TGM

Přesně před 90 lety abdikoval prezident Tomáš Garrigue Masaryk. První hlava československého státu se v polovině třicátých let minulého století potýkala se zdravotními problémy i s hledáním svého nástupce, kterým se nakonec stal Edvard Beneš.
před 13 hhodinami
Načítání...