Boj o rozpočet: Problémy opět u plateb za pojištěnce

Praha – Ministru financí Andreji Babišovi přistávají na stole další překážky při tvorbě nového rozpočtu. Nejnověji ve zdravotnictví: ačkoliv šéf hnutí ANO nechce v rozpočtu hledat rezervu pro navýšení plateb za státní pojištěnce, premiér Bohuslav Sobotka dnes pohrozil, že bez této položky sociální demokraté celkový návrh rozpočtu „jen těžko podpoří“. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce odvody za děti, důchodce a nezaměstnané zvýšit o 59 korun měsíčně. Odbory by si představovaly ještě víc, Němeček ale trvá na tom, že jde o maximum vzhledem k současným možnostem rozpočtu.

Návrh zvýšit pro příští rok zdravotní odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané z 845 na 904 korun měsíčně podporují sociální demokraté a lidovci. Celkem jde o 4,3 miliardy korun. Sobotka je přesvědčen že by Babiš měl požadavek koaličních partnerů zohlednit v rámci parametrů státního rozpočtu. Babiš ale dříve řekl, že zdravotnictví není podfinancované, ale spíš se v něm netransparentně hospodaří a peníze unikají.

„Pokud návrh nebude součástí návrhu státního rozpočtu na rok 2016, tak bude velmi obtížné, aby takový návrh na jednání vlády získal podporu sociální demokracie,“ uvedl dnes premiér.

Babiš ale prozatím trvá na svém. „Můj názor na zdravotnictví je stálý,“ řekl novinářům ve sněmovně s tím, že zdravotnictví potřebuje reformu a transparentnost. Resort podle něj za roky 2014 až 2016 dostane celkem 26 miliard korun navíc, které by měl využít například na zvýšení platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu. „Já jsem se ptal na koaličním vyjednávání pana Němečka třikrát, co s těmi miliardami udělá, a neodpověděl mi,“ dodal šéf státní kasy.

„My to považujeme za minimální návrh. Domníváme se, že návrh by měl být ještě vyšší, že by se platba za státní pojištěnce měla přiblížit tomu, co platí občan, který nemá žádné příjmy,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Minimální pojistné občana, který nemá žádné příjmy, je 1242 korun měsíčně. Sobotka, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a zdravotníci dnes diskutovali také o nové úhradové vyhlášce a přípravách zákona o neziskových nemocnicích.

Ministerstvo financí
Zdroj: ČT24

Chládek trvá na třech miliardách navíc

Konkrétnější požadavky na tvůrce rozpočtu už směřuje také resort školství. Ministr Marcel Chládek chce meziročně navýšit rozpočet ministerstva o tři až pět miliard. Rád by dal víc peněz například vysokým školám. Alespoň třemi miliardami navíc by chtěl podpořit také sport, mládež a malé tělovýchovné jednoty. K Chládkovým cílům patří i navýšení platů učitelů.  

„Zcela jednoznačně se musí navýšit platy učitelů. Učitel je nositel změny a nositel kvality. Pokud ho nezaplatíme, nemůžeme očekávat, že kvalitní učitele udržíme v systému,“ řekl Chládek novinářům.

Andrej Babiš, ministr financí:

„Už je takovou tradicí, že ministři pořádají tiskovky a žádají mě přes média. Doufám, že pan ministr Chládek přijde a budeme o tom jednat.“

Kvůli svým požadavkům chce Chládek zajít nejdřív za zástupci odborů, asociací krajů a až potom za ministrem financí Andrejem Babišem. Podle místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělávání Anny Putnové ale chce ministr těmito kroky jen získat lepší vyjednávací pozici pro příští rok v čele resortu. „Všechny požadavky, které má, byly známé už při zavádění kariérního řádu, inkluze, případně zvyšování kvality vysokých škol. Čili pan ministr je ve skluzu,“ dodala poslankyně za TOP 09.