Změnit systém dávek na bydlení je běh na dlouhou trať, míní Marksová

Potrvá dlouho, než stát odstraní současný systém dávek na bydlení. Předeslala to ministryně Michaela Marksová (ČSSD), podle které tento systém nahrává spekulantům. Ti do svých nemovitostí nastěhují sociálně slabé lidi a od státu pak dostávají peníze na tuto formu služeb. Marksová o tom mluvila při návštěvě Větřní na Českokrumlovsku, kde žije řada lidí v sociálně vyloučených oblastech. Při návštěvě také obhajovala novou koncepci, podle které by obce musely vyčlenit pět procent bytového fondu na sociální bydlení.

„Strašně mě mrzí, že se potýkáme s takovými problémy, které se zde za několik let nahromadily,“ prohlásila při návštěvě ministryně Marksová. Sociálně vyloučenou lokalitu ve Větřní označila za standardní ve srovnání s jinými podobnými v Česku.

Ve Větřní s 4200 obyvateli je podle starosty Antonína Kráka (ČSSD) zhruba 500 sociálně slabých lidí. „Řada z nich žije v ubytovnách, kde kvete byznys s chudobou. Pro nás je to složité, protože ubytovny nepatří obci, ale vlastní je lidé, kteří zde ani nežijí,“ řekl Krák. Uvedl, že obec eviduje dluh deset milionů korun. Z této částky podle něj 90 procent tvoří dluhy za nájemné v obecních bytech.

Marksová: Koncepce změn sociálního bydlení není defnitivní (zdroj: ČT24)

Bytů má obec celkem 820. Podle návrhu ministerstva by jich přes 40 měli obývat sociálně slabí. Starosta Antonín Krák to odmítá stejně jako Svaz měst a obcí. Podle něj by to situaci jen zhoršilo. Ministryně ale upozorňuje, že celá koncepce je zatím jen v připomínkovém řízení, její podoba tedy vůbec není definitivní.

Od května také budou obce nově společně s úřadem práce rozhodovat, kdo a jaké zařízení doplatek na bydlení dostane. To může vést k zániku některých problémových ubytoven. Některá města a obce se proto připravují na možnost, že budou muset rozšířit kapacitu v azylových domech, aby obyvatelé takových ubytoven neskončili na ulici. Představitelé obcí a měst tak musí s jejich majiteli o řešení na řadě míst teprve jednat.

Proměna koncepce sociálního bydlení

  • V roce 2012 na ně stát vydal zhruba 7,4 miliardy korun
  • V roce 2014 už to bylo téměř 12,1 miliardy
  • Ministerstvo práce nyní chystá návrh koncepce sociálního bydlení, z něhož pak bude vycházet nový zákon
  • Nová pravidla by měla začít platit od roku 2017