Do občanek se možná vrátí zbavení svéprávnosti

Praha – Novela zákona o dokladech totožnosti, kterou dnes projedná sněmovní ústavně-právní výbor, by mohla do občanek vrátit položku o omezení či zbavení svéprávnosti a přidala by také záznam o trestu zákazu pobytu. Změna má podle navrhovatelů ochránit hlavně samotné nesvéprávné, které často zneužívají zločinecké organizace jako takzvané bílé koně.

V Česku žije zhruba 36 tisíc lidí, kteří byli rozhodnutím soudu zbaveni způsobilosti k právním úkonům, nebo jim byla tato způsobilost omezena. Do roku 2010 se dal tento údaj vyčíst z občanských průkazů, posléze byl zrušen a po pěti letech se opět vrací na stůl poslanců.

Komunisté, kteří jsou předkladateli novely, chtějí podle svých slov chránit zejména samotné nesvéprávné. Mohou být totiž zneužiti jako takzvaní bílí koně, kdy na ně může kdokoliv převést například firmu. „Nejde jenom o firmy, protože například ověřování podpisů dělá pošta nebo advokáti, nejen tedy notáři a státní správa, a oni nemají přístup do těch velkých registrů a nemohou to ověřit. Dostanou občanský průkaz, ve kterém není nic poznamenáno,“ říká místopředseda sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

S tím, že by se do občanek měl vrátit údaj o svéprávnosti, respektive nesvéprávnosti, ale nesouhlasí výkonný ředitel nevládní neziskové organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil, podle kterého by to lidem zbytečně způsobovalo problémy. „Navíc u toho označení by ani nebylo uvedeno, v jakém směru jsou omezeni. Takže v praxi by k tomu třetí strany zřejmě přistupovaly tak, že jsou omezeni v celém rozsahu,“ říká.

Filip: Je to ochrana pro samotné nesvéprávné (zdroj: ČT24)

Údaj o zákazu pobytu asi neprojde

Vobořil také nesouhlasí se zavedením údaje o trestu zákazu pobytu, který by byl podle něj v občanském průkazu naprosto zbytečný, protože instituce, které ho potřebují vědět, jako například policie, si ho dokáží zjistit jinde. V tomto bodě je Filip ochoten ustoupit a připustil, že na dnešní jednání výboru už má připravený pozměňovací návrh, který tuto část z novely vypouští.

Podle slov předsedy komunistů měla novela ve sněmovně podporu už při prvním čtení, věří tedy, že bude nakonec přijata.