Evropští Židé jsou blízko novému exodu, uvedl Moše Kantor

Praha - Židé jsou blízko novému exodu z Evropy. Při zahájení konference na Pražském hradě to uvedl šéf Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor. Důvodem jsou podle něj ekonomický tlak, vzestup radikálního islámu a neonacismus. Právě antisemitismus je hlavním tématem konference Let My People Live, která se koná u příležitosti 70. výročí osvobození osvětimského koncentračního tábora. Podle šéfa českého Senátu Milana Štěcha by Evropa měla diskutovat o prohloubení spolupráce zpravodajských služeb.

Prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor proto po evropských vládách žádá zajištění větší bezpečnosti pro Židy a legislativní opatření v tomto směru. Poukázal na útoky, které se v posledních letech odehrály v Toulouse, Bruselu a naposledy v Paříži. Důvodem, proč se Židé v Evropě bojí, jsou podle něj hlavně ekonomická agrese jako v Řecku a Maďarsku, vzestup radikálního islamismu a neonacismus.

  • Moše Kantor: „Dnes jsme v situaci, kdy je židovská komunita v Evropě blízko novému exodu z Evropy. Židé se hodně bojí. (…) Nacismus se znovu hlásí o slovo. Nedaří se mu jen na ulicích. Říkáme mu ultrapravice nebo neonacismus. Neonacisté vstoupili do národních parlamentů, dokonce do Evropského parlamentu, jsou v místních zastupitelstvech. Brzy se mohou dostat k vládě.“
  • Milan Štěch: „Památku obětí holocaustu nejlépe uctíme konkrétní akcí. … Osobně pokládám za zvláště důležité, aby se prodiskutovali možnosti prohloubení spolupráce zpravodajských služeb v oblasti rasových zločinů.“
  • Jan Hamáček: „Etnické čistky nejsou ani sedmdesát let po ukončení holocaustu ničím nepředstavitelným. A do Evropy se vrací stín samotného holocaustu.“
  • Bohuslav Sobotka: „Vyzývám k jednotě a odvaze vytvářet spravedlivou společnost, která bude prostupná, soudržná a otevřená, společnost bez ghett a diskriminace.“

Podle Kantora by se brzy mohlo stát, že se příznivci nacismu dostanou do vlády některé evropské země. „Myslíte si, že jejich chování bude jiné než jejich předchůdců?“ poznamenal šéf židovského kongresu. „Podobné tendence, které jsme viděli v minulosti, se začínají opakovat,“ dodal. Varoval přitom před politickou korektností.

Poznamenal, že džihádismus je nacismu podobný. Naprostá většina muslimů ale podle něj není nebezpečná. „Není to problém islámu jako náboženství ani globální islámské společnosti. Devadesát devět procent muslimů jsou normální lidé, kteří se chovají podle zákonů a kteří by nikdy nepomysleli na vraždy nebo pogromy,“ říká Kantor. 

Během zahájení konference Kantor prohlásil, že Židé jsou blízko novému exodu z Evropy také kvůli ekonomickému tlaku, přičemž Židé v Řecku a Maďarsku jsou pod větším tlakem než jiné komunity s výjimkou Romů. Výše současné emigrace je prý podobná číslům ze třicátých let 20. století; ekonomická recese vždy vedla k útokům na Židy.

Kantor vyzval evropské úřady k „dramatickému zvýšení bezpečnosti“ židovských obyvatel. O tom, jak toho legislativně dosáhnout, budou dále jednat účastníci pražského fóra a návrhy budou obsaženy v dokumentu, který má fórum přijmout. „Dnes tento proces na institucionálním základu definitivně odstartujeme,“ uvedl Kantor. Jedním z opatření má být i vytvoření zvláštního evropského vyslance pro otázky antisemitismu. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vznik tohoto postu podpořil. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zatím pouze slíbila, že návrh zváží.

Spolupráce zpravodajských služeb

Během zahájení fóra promluvili také další zástupci českého státu. Předseda Senátu ČR Milan Štech (ČSSD) uvedl, že evropské země by měly diskutovat o prohloubení spolupráce zpravodajských služeb v oblasti rasových zločinů. Podle něj v Evropě narůstá xenofobie, společnost se přijmově a majetkově polarizuje a zhoršuje se bezpečnostní situace. Připomněl výzkum, podle kterého se dvě třetiny Židů setkávají s projevy antisemitismu.

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s islámským terorismem prohlásil, že do Evropy se vrací stín holocaustu. S odkazem na islámské radikály řekl, že když evropská společnost bude přihlížet vraždění židů nebo jezídů, „mohou jednou přijít zabít i nás“. O nutnosti odmítnutí antisemitismu hovořil i Sobotka.

Evropský židovský kongres je hlavním organizátorem dvoudenního setkání více než 30 předsedů a místopředsedů parlamentů a dalších 500 hostů. Akce se pořádá k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Souběžně probíhají vzpomínkové akce i v Polsku. Ačkoli tuzemská administrativa tvrdí, že nechce Polsku konkurovat, podle polských médií Varšava nese pražskou aktivitu nelibě (více čtěte zde). Moše Kantor je navíc ruský miliardář s údajně blízkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina. Na dnešní tiskové konferenci otázky na politiku Moskvy vůči Ukrajině odmítl odpovědět a Putina označil za „velkého přítele ruské židovské komunity“.

Památku obětí holocaustu odpoledne uctil i prezident Miloš Zeman se slovenským protějškem Andrejem Kiskou, když položili věnce v Terezíně. Po návštěvě Terezína se opět vrátili do Prahy. Hlavní program se v Terezíně uskuteční v úterý, na které připadá 70. výročí osvobození tábora v Osvětimi. Zúčastní se ho mimo jiné předseda sněmovny Jan Hamáček, britský herec Ben Kingsley a více než 90 českých přeživších holocaustu.

Prezidenti ČR a Slovenska položili květiny v terezínském památníku
Zdroj: ČT24/ČTK

Omezení v dopravě

  • Celé pondělí a úterní dopoledne je kvůli konferenci kompletně uzavřen areál Pražského hradu. Exteriéry a hradní nádvoří si budou moct turisté prohlédnout v úterý odpoledne, do interiéru je ale správa vpustí teprve ve středu.
  • Uzavřené je Hradčanské náměstí pro automobilovou dopravu v době od pondělního rána do úterních 15:00.
  • Omezen provoz a možnosti pohybu v okolí Obecního domu v Praze.
  • Zpřísněný režim platí v Terezíně (v úterý 27. ledna).