Vzpomínky na Osvětim uzavřou Hrad a do ulic povolají policii

Praha – Mimořádná bezpečnostní opatření včetně dvoudenního uzavření Pražského hradu si vyžádá mezinárodní fórum o holocaustu s názvem Let My People Live, které bude Praha hostit na počátku příštího týdne. Do metropole se sjedou tři desítky předsedů evropských parlamentů a připomenou si sedmdesáté výročí osvobození Osvětimi, jež připadá na 27. leden. Akce má za cíl upozornit na rostoucí antisemitismus a extremismus ve světě a hledat řešení nejpalčivějších problémů spojených s náboženskou nesnášenlivostí.

Vzpomínkové fórum Let My People Live (Nechte žít svůj lid) organizuje Evropský židovský kongres (EJC) a Evropský parlament s podporou špiček tuzemské diplomacie. Španělský sál Pražského hradu ho bude hostit v pondělí 26. a v úterý 27. ledna. Fórum svými projevy zahájí prezident EJC Moše Kantor, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předsedové obou komor českého Parlamentu. Následně se uskuteční tři panelové diskuze. V úterý vedle projevů státníků na Hradě, zakončených evropskou minutou ticha, navíc proběhne pietní akt na židovském hřbitově v Terezíně.

Témata diskusí

  • role médií v ovlivňování veřejného mínění a názoru na extremismus, diskutovat budou americký historik Timothy Snyder nebo francouzský filozof Bernard-Henry Lévy
  • legislativní opatření proti nesnášenlivosti, diskutovat budou odborníci na právo - americký právník Alan Dershowitz nebo eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová
  • role politiků, debatovat budou šéfové parlamentů Turecka, Izraele, Česka a Rumunska

Vše doprovodí výrazná bezpečnostní opatření. „Připravujeme několik útvarů a složek policie, nasazeny budou stovky policistů jak uniformovaných, tak neuniformovaných složek,“ uvádí mluvčí Policie ČR Jana Macalíková. „Budeme nasazovat útvar na ochranu ústavních činitelů, útvar na ochranu prezidenta a do služby budou povolání policisté z celorepublikových útvarů včetně útvaru rychlého nasazení. K dispozici budeme mít i vrtulníky a pyrotechnickou službu,“ dodává s tím, že si dostatečné zabezpečení akce vyžádalo navýšení rozpočtu o deset milionů korun.

„Celá konference bude koncipována tak, že se nebude zaměřovat jednoznačně pouze na minulost, je to spíše o řešení přítomnosti a budoucnosti. Je to o navrhovaných právních úpravách a celoevropské diskusi o změně právního řádu tak, abychom se třeba dokázali bránit navracejícím se bojovníkům Islámského státu. Je to o nárůstu rasismu, je to o celkové tendenci k intoleranci, která v Evropě, a nejenom v Evropě, stoupá. Tím vším by se odborníci měli zabývat, takže vidíme, že to není jenom diskuse o holocaustu,“ uvedl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Důsledky Charlie Hebdo

Podle Evropského židovského kongresu, který je hlavním organizátorem fóra, se hlavní téma akce po nedávných krvavých útocích ve Francii stalo ještě aktuálnějším a naléhavějším. „Útoky cílené na evropské Židy jsou v současnosti běžné, vytrvalé a smrtící. Co je však horší, začínají je ospravedlňovat různé komunity, veřejně činné osoby a média po celé Evropě. Této výzvě musíme věnovat náležitou pozornost a čelit jí,“ uvedl Moše Kantor.

Také podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) si „minulost podává ruku s tím, co se odehrává kolem nás“. „Bohužel jsme dnes v Evropě svědkem možná podobného ostrakizování určité skupiny lidí. Ty mechanismy, které stály za holocaustem, jakoby se spouštěly znovu,“ řekl šéf diplomacie. „Najít způsob, jak čelit zlu a zároveň nezvyšovat nenávist, je těžký úkol dneška,“ dodal.

Masivní nasazení bezpečnostních složek je podle Macalíkové dáno i teroristickým útokem na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a belgickým protiteroristickým zásahem. Česká BIS sice nemá informace o zvýšené hrozbě útoků na území republiky, Europol ale (zejména západ kontinentu) před rizikem důrazně varoval, a to se promítá i do organizace pražské piety.

„Nepřetržitě analyzujeme informace o míře bezpečnostního rizika, proto spolupracujeme napříč policejní a bezpečnostní komunitou. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné indicie, které by případnému teroristickému útoku nasvědčovaly,“ uvádí policejní mluvčí.

Zavřený Hrad a omezení u Obecního domu

Do života pražských obyvatel se bezpečnostní opatření výrazněji nepromítnou, vliv budou mít ale na návštěvníky metropole. Kvůli připomínkové akci bude 26. ledna (celý den) a 27. ledna (dopoledne) kompletně uzavřen areál Pražského hradu. Exteriéry a hradní nádvoří si budou moct turisté prohlédnout v úterý odpoledne, do interiéru je ale správa vpustí teprve ve středu.

Kromě areálu Pražského hradu se očekávají omezení i u Obecního domu na náměstí Republiky, kde se bude v pondělí večer konat slavnostní recepce pro 500 hostů. S projevy vystoupí prezident Miloš Zeman, první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans nebo Lubomír Zaorálek. Akci uvede slavný britský oscarový herec Ben Kingsley. V tomto případě by se ale měla omezení zúžit hlavně na dopravu.

A jaká dopravní omezení Prahu čekají?

  • uzavření Hradčanského náměstí pro automobilovou dopravu v době od pondělí 7:30 do úterních 15:00
  • omezení provozu a možnosti pohybu v okolí Obecního domu v Praze
  • zpřísněný režim v Terezíně (v úterý 27. ledna)
Reportáž: Bezpečnostní opatření při osvětimské pietě (zdroj: ČT24)