Stát bude od roku 2010 vydávat elektronické občanky

Praha - Česko by mělo od roku 2010 vydávat elektronický občanský průkaz, který nahradí většinu osobních dokladů, jež v současnosti u sebe lidé nosí. Jedna kartička vybavená čipem a fotografií se jménem uživatele má plnit funkci občanského průkazu, řidičského průkazu a průkazu zdravotního pojištění. Řekl to náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

„Jako první by měli elektronický průkaz dostávat státní zaměstnanci, tedy zejména úředníci nebo policisté. Dobu přechodu obyvatel na nové průkazy odhadujeme v ideálním případě na zhruba dva roky,“ řekl Zajíček. Dodal, že podobné průkazy již v současnosti fungují v šesti evropských zemích.

Podle Zajíčka ztratila většina samostatných průkazů v době propojování centrálních registrů své opodstatnění. Občan tak potřebuje pouze doklad pro jednoznačnou identifikaci a přístup do registrů, které budou obsahovat všechny údaje. Lidé by tak nemuseli žádat o nový průkaz s každou změnou bydliště či rodinného stavu a změna by se provedla pouze v registrech.

V příštím roce chce vláda předložit návrh zákona o elektronické státní správě, tzv. eGovernment Act, s jeho přijetím Zajíček počítá zhruba do poloviny roku. Zpracovaný návrh počítá například se zavedením datových elektronických schránek přístupných po internetu, prostřednictvím kterých by úřady komunikovaly s občany a firmami. Legislativní prostředí pak čeká zavedení kompletní elektronické sbírky zákonů a také projekt elektronické legislativy, který by měl usnadnit tvorbu nových právních předpisů a například sjednotit terminologii při jejich vytváření.

V roce 2008 by se měl také zvýšit počet míst pro kontakt lidí se státní správou, tzv. Czech Pointů. Na nich by lidé v budoucnu měli mít možnost učinit jakékoliv podání a zároveň nahlížet do centrálních registrů. V současnosti nabízí výpisy ze živnostenského a obchodního rejstříku, katastru nemovitostí a připravuje se možnost vstupu do rejstříku trestů. V současnosti jsou Czech Pointy na 50 úřadech, v lednu by to mělo být 1300 úřadů a do konce roku by se jejich počet mohl zvýšit zhruba na 2000. Podobné funkce by mělo mít i přibližně 2000 přepážek České pošty.

Vydáno pod