Na pomezí Česka, Polska a Německa byl slavnostně rozšířen Schengen

Hrádek nad Nisou/Žitava - V česko-polsko-německém trojzemí u Hrádku nad Nisou na Liberecku se dnes konala největší oslava vstupu České republiky a Polska do schengenského prostoru. Spolu s Českem a Polskem do něj vstoupilo dalších sedm nových členských států EU.

V trojzemí nejprve otevřeli německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Donald Tusk německo-polskou hranici na silničním přechodu Žitava - Friedensstrasse-Porajów. Pak se politici přesunuli na polsko-českou hranici, jen kousek od místa, kde se v květnu 2004 konala největší lidová slavnost k rozšíření EU. Tusk a český premiér Mirek Topolánek tam symbolicky přeřízli dřevěnou maketu hraniční závory. Otevření hranic v trojzemí se zúčastnil i předseda Evropské komise José Barroso a zástupci Portugalska, jež nyní předsedá EU.

„Ten den má svou velikost, jsem hrdý, že jsem u toho mohl asistovat,“ řekl Topolánek. Vstupem do schengenského prostoru podle něj Česko dosáhlo rovnoprávnosti. „Když se podíváme po pohraničí, vidíme, jak otevření bylo očekávané,“ řekla Merkelová. Podle ní je zrušení hranic dobré hlavně pro děti, které to budou brát jako samozřejmost, zatímco starší generace o tom jen snily. 

Schengenský prostor dosud tvořilo 13 starých zemí EU s výjimkou Británie a Irska a dále ještě Norsko a Island. Nyní k nim přibudou všichni nováčci unie z rozšíření roku 2004 kromě Kypru, který požádal o odklad vstupu. Spolu s ČR se tedy dnes staly součástí schengenského prostoru i Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko a Malta.

Zrušení hraničních kontrol, které umožňuje překročit hranici prakticky kdekoliv, slavili již ve čtvrtek odpoledne a večer lidé podél celé přibližně 2 200 kilometrů dlouhé české státní hranice. Podle většiny českých starostů i obyvatel zrušení hraničních kontrol usnadní výměnu pracovních sil a vylepší turistický ruch. Naopak Rakušané a Němci žijící u hranic mají obavy ze zvýšené kriminality, které s nimi ale trochu sdílejí i české obce sousedící s Polskem a Slovenskem.