Václav Havel převzal Strenbergerovu cenu

Praha – Exprezident Václav Havel dnes převzal v pražském Goethe Institutu německou cenu Dolfa Strenbergera za veřejné projevy. Cena je udělována za příkladné sepětí mezi slovním projevem a politickými cíly. Podle mínění výboru, který je za udělení ceny odpovědný, Havel ve svých projevech účinně spojoval jazyk s politickým jednáním a tím formoval politické vědomí nejen lidí ve vlastní zemi, ale i v zahraničí.

Na příkladech Havlových textů řečníci při slavnostním večeru dokazovali, že ve svých veřejných vystoupeních „odhaloval vyprázdněné unifikované užívání řeči v diktaturách“. Oceněný exprezident při této příležitosti krátce analyzoval jazyk současných českých politických představitelů. „Zbanalizovaný politický jazyk je znamením banálního myšlení a banálních činů. Jsou jazykové vazby, fráze a klišé, které se vznášejí ve vzduchu jako viry,“ poznamenal Havel. Následně zdůraznil, že předmětem kritiky nejsou pouze projevy ostatních politiků, ale i jeho vlastní. Sám sebe prý občas slýchává říkat současné populární fráze, jakými jsou například „k něčemu došlo“ či „něco je v tuto chvíli špatně nastaveno“.

Cena, která je dotována částkou 10.000 euro (zhruba 275.000 korun), je udělována od roku 1992. Jejími laureáty jsou bývalí němečtí kancléři Willy Brandt a Helmut Schmidt. Dalším nositelem je pastor a bojovník za lidská práva v bývalé NDR Joachim Gauck, který byl později pověřencem pro správu archivů bývalé komunistické státní bezpečnosti a rovněž bývalý i současný spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble.

Dolf Strenberger (1907-1989), rodák z Wiesbadenu, byl filosof, politolog, historik a germanista, který se celoživotně zabýval sepětím mezi slovem a politickou realitou. Strenberger rovněž razil myšlenku ústavního patriotismu, nadřazeného patriotismu národnímu. Nacistický režim mu zakazoval činnost, ale po válce Strenberger působil na slavné univerzitě v Heidelbergu.