ČSSD se chce dohodnout na Klausově protikandidátovi

Praha - Do volby prezidenta republiky již zbývají jen čtyři měsíce, přesto stále není zřejmé, kdo bude se současnou hlavou státu – Václavem Klausem – bojovat o Pražský hrad. Sociální demokraté se dosud o možném protikandidátovi Václava Klause s ostatními parlamentními stranami nedohodli. V takovém případě chtěli začátkem října oznámit jméno sociálnědemokratické osobnosti, kterou budou podporovat v prezidentské volbě. Do dnešního dne se tak nestalo.

Přesto, že sociální demokracie podle Jiřího Paroubka, který byl hostem studia Dobrého rána, preferuje přímou volbu, stále hledá vhodného budoucího prezidenta. Paroubek se domnívá, že je dost času, neboť při volbě hlavy státu parlamentem se politické síly aktivizují až několik týdnů před volbou.

Předseda sociálních demokratů netuší, kdy jeho strana oznámí kandidáta na prezidentské křeslo. To, že takové jméno ještě nepadlo, podle něj znamená, že jeho strana je stále ochotna se dohodnout s jinými politickými subjekty. Paroubek odmítl jmenovat konkrétní osobnost, kterou sociální demokraté podporují. „Spíš to bude tak, že podpoříme někoho, s kým přijdou partneři napravo či nalevo od sociální demokracie,“ dodal Paroubek.

Kromě prezidentského tématu se Jiří Paroubek vyjádřil i k modernizaci sociální demokracie. V jejích řadách by chtěl častěji vídat nové mladé tváře, zejména na komunální úrovni. V souvislosti s posledními informacemi o bývalém předsedovi sociální demokracie Stanislavu Grossovi odmítl, že mládí může sociální demokracii uškodit. „V případě, že by byl Gross obviněn, v sociální demokracii by skončil,“ komentoval poslední informace o majetkových poměrech Grosse.