Databáze dopravních nehod je v provozu

Praha - Česká kancelář pojistitelů uvedla do provozu databázi, která by měla obsahovat informace o všech automobilových nehodách. Několik let ji připravovala ve spolupráci s pojišťovnami. Kancelář uvádí, že zřízení databáze je součástí realizace zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, nikoli pouhá iniciativa pojišťoven.

Databáze byla zřízena hlavně proto, aby zabránila snahám některých řidičů vyhnout se takzvaným malusům, zvýšení pojistného pro řidiče, kteří způsobí nehodu. Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek uvádí, že nebylo dříve možné nijak zjistit, zda nově příchozí klient v minulosti boural, či ne. Podle Václava Bálka bude nová databáze více motivovat řidiče k bezpečné jízdě. Teď bude pro řidiče těžké své předešlé chyby zatajit.

I tak by se mohlo stát, že se nepoctiví řidiči budou snažit placení malusů vyhnout. Někteří odborníci míní, že řidiči se po nehodě budou snažit přepsat pojistku na člena rodiny. „V reálném čase jde o tak velkou časovou a finanční investici, že se k ní bude těžko někdo odhodlávat,“ zpochybňuje však tuto možnost Václav Bálek.

Pojišťovnám se podařilo během pilotního provozu dodat do databáze Kanceláře přes 96 procent všech historických dat od 1. ledna 2000, kdy byl v Česku spuštěn nový systém povinného ručení. Klientům se usnadní administrativa s novým pojištěním, nebudou potřebovat písemné potvrzení o předchozích pojistkách. Pojišťovny budou moci využívat tyto informace bez jakékoliv spolupráce s klientem.

ČKP neřeší pravidla bonusu či malusu a neurčuje jejich podmínky. Každá pojišťovna si bude sama určovat, jestli zvýhodní řidiče, kteří nezpůsobili nehodu u své předešlé pojišťovny. U některých dopravních pojišťoven by tak řidiči mohli získat bonus už při uzavření smlouvy.