Rakouská vláda chce nařídit zimní pneumatiky i osobním vozům

Vídeň - Rakouský ministr dopravy Werner Faymann navrhl, aby byla v zemi uzákoněna povinnost používat v silničním provozu zimní pneumatiky od 1. listopadu do 15. dubna. Tato povinnost by se měla napříště vztahovat i na osobní auta, zatím platila jen pro nákladní vozy, a to až od 15. listopadu. Výjimku by měly mít osobní automobily, jejichž řidiči při kontrole prokážou, že mají u sebe vhodné sněhové řetězy.

Návrh je reakcí na obrovskou kalamitu, která minulý týden postihla některé úseky dálnic v okolí Vídně, především okružní dálnici A21, kde motoristé strávili v zablokovaných autech nebo nouzových ubytovnách až 20 hodin. Naprosté ucpání vozovky v obou směrech, stejně jako některých úseků dálnice A1 z Vídně na Linec, zavinili řidiči, zvláště řidiči kamionů, kteří jeli za mimořádně hustého a vytrvalého sněžení stále ještě na letních pneumatikách.

Ministr věří, že jeho návrh se ještě podaří připojit k novele zákona o motorových vozidlech, která je nyní v parlamentu. Novela, která mimo jiné ruší povinné celoroční svícení automobilů po celý den a zavádí přísnější pokuty za některé přestupky, má být v každém případě schválena ještě letos a má vstoupit v platnost už od 1. ledna příštího roku.

Na kalamitu z minulého týdne reagovala i státní společnost pro výstavbu a údržbu dálnic Asfinag, která je ostře kritizována za nezvládnutí situace. Zatímco vídeňské městské pořádkové a úklidové služby dokázaly udržet 2800 kilometrů ulic rakouského hlavního města v provozu, Asfinag, který je zodpovědný za dálnice, nasadil zjevně svou techniku příliš pozdě a navíc váhal s uzavřením postižených úseků. Dnes vedení společnosti poprvé připustilo, že by si mohlo v budoucnu najímat v kritických obdobích na pomoc i soukromé firmy, tak jako město Vídeň.