Vyšetřování srážky tramvají v Ostravě pokračovalo rekonstrukcí

Ostrava - Na trati mezi Ostravou-Porubou a Kyjovicemi dnes opět proti sobě vyjely dvě soupravy. Pracovníci drážní inspekce, policie a dopravního podniku totiž provedli rekonstrukci tragické nehody. Snažili se přesně zjistit průběh posledních okamžiků před nehodou. Například na jakou vzdálenost se řidiči mohli vidět, jak reagovali a kdy začali brzdit. Dokud se zabezpečení trati nezlepší, drážní inspekce provoz neobnoví.

„Vyšetřování nehody bude náročné a potrvá přibližně půl roku,“ řekl novinářům novojičínský kriminalista Jaroslav Kornecki, který nehodu vyšetřuje. Podle něj se policie bude zabývat například i tím, zda nedošlo k systémové chybě ze strany dopravního podniku, který trať proti selhání lidského faktoru nezabezpečil. „Aspektů je hodně. Třeba i to, zda by viditelnost na jednokolejné trati nezvýšilo například prořezání stromů a keřů,“ řekl. Ve středu budou odborníci a inspektoři prověřovat tramvaje v dopravním podniku.

Ekonomický náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava (DPO) František Kořínek dnes řekl, že dopravce nyní systémové pochybení nepřipouští. „Provoz na trati byl schválen Drážním úřadem,“ uvedl s tím, že zabezpečení ale mohlo být větší. „Zpracujeme projekt, abychom případné riziko eliminovali k nule,“ řekl.

Podle primátora Ostravy Petra Kajnara budou tramvaje v uvedeném úseku jezdit dál, ale s několikanásobným jištěním. Uvažuje se i odškodnění účastníků nehody.

Nehoda se stala v pátek krátce před 18:00. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara jeden z řidičů tramvají zřejmě nerespektoval zákaz vjezdu na jednokolejnou trať a jeho souprava se čelně střetla s další tramvají. Podle inspekce jde o poslední jednokolejnou trať v zemi, která nemá zabezpečovací zařízení.

Na místě srážky zahynul asi čtyřletý chlapec a devětasedmdesátiletý muž. V noci pak v nemocnici podlehla svým zraněním osmašedesátiletá žena. Odhady počtu zraněných se blíží k pěti desítkám lidí.

Rekonstrukce tragické srážky spočívala v tom, že proti sobě znovu vyjely dvě soupravy. Postupně popojížděly, aby si vyšetřovatelé mohli přesně změřit vzdálenosti. Na místo dorazil i řidič, který nehodu nezavinil. „Bylo to strašně rychlé. Nebyl na nic čas,“ vzpomínal muž, kterému se těsně před srážkou podařilo opustit kabinu.

Zatím podle policistů stále platí verze, se kterou přišli už v pátek. Čtyřiadvacetiletý řidič měl jako každý den počkat na soupravu z protisměru v zastávce Vřesina. Tentokrát to ale neudělal a vyjel na jednokolejovou trať. Oba řidiči sice začali okamžitě brzdit, ale srážce už nedokázali zabránit.

Policisté v úterý začnou vydávat lidem věci, které po nehodě a převozu všech zraněných v tramvajích našli. „Od 14:00 si je můžou vyzvednout v budově okresního ředitelství v Novém Jičíně,“ řekla mluvčí. Dodala, že jde o desítky věcí. „Posbírali jsme vše, co na místě zůstalo. Klíče, mobilní telefony, doklady a peněženky,“ doplnila.