ČSSD chce ze stavebního spoření financovat i studium

Praha - Skupina poslanců ČSSD chce příští týden navrhnout novelu zákona o stavebním spoření, podle níž by bylo možné úvěry poskytovat i na studium mladých lidí. Půjčkou by mohl student, jeho rodiče nebo jiná blízká osoba hradit náklady spojené se vzděláním, zejména na ubytování a stravování, dopravu, učební pomůcky a poplatky u soukromých škol. Úvěr by měl být určen pro studenty ve věku 15 až 26 let za předpokladu, že ukončili alespoň první ročník školy a ve studiu pokračují. Návrh má podle deníku Právo ve sněmovně reálnou šanci na schválení.

„Průměrné náklady studenta se pohybují od pěti do sedmi tisíc korun měsíčně. Takové sumy si každá rodina nemůže dovolit platit ze svých příjmů. V systému stavebního spoření přitom peníze jsou,“ řekl bývalý ministr pro místní rozvoj a poslanec ČSSD Radko Martínek. Upozornil ale, že plán nepočítá se zavedením školného na vysokých školách.

Stavební spořitelny návrh vítají. „Vzdělání dětí je pro rodiny stejnou prioritou jako bydlení. Stát by touto formou významně podporoval i vzdělání a přitom by ho to nestálo ani korunu navíc,“ myslí si předseda Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Vojtěch Lukáš.

Úvěry na studium by stavební spořitelny poskytovaly obdobným způsobem jako půjčky na bydlení. Na stejné úrovni by byly i úroky. Spořit za studenta by mohli stejně jako dosud jeho rodiče. Pokud by úvěr získal přímo student, měl by mít možnost odložit splátky do doby, až si bude vydělávat. Ročně by bylo možné si půjčit nejvýše 36 tisíc korun.

Ministerstvo školství s Asociací českých stavebních spořitelen už o podobném plánu jednalo loni. Mladí lidé nebo jejich rodiče by mohli u stavebních spořitelen spořit na studium na vysoké škole, případně si na něj půjčit s nízkým úrokem. Nyní je na programu jednání s ministerstvem financí.