Topolánek: Na olympiádu nepojedu, to nemůžu Talmanové udělat

Praha - Srpnové olympijské hry v Pekingu se uskuteční pravděpodobně bez české politické účasti. Po prezidentu Václavu Klausovi a ministrovi školství Ondřeji Liškovi svou účast na zahajovacícm ceremoniálu definitivně odmítl i premiér Mirek Topolánek. „Ne“ zaznělo i od předsedů obou komor parlamentu.

Václav Klaus svou neúčast zdůvodnil plánovanou operací kyčle, která připadá na srpen. Ministr školství účast odmítl po první demonstraci za Tibet. Mirek Topolánek původně nechal rozhodnutí o tom, zda na olympiádu pojede, nebo nepojede, na vládě.

Včera při debatě se studenty Právnické fakulty brněnské Masarykovy univerzity ale prohlásil, že se bez něj zahajovací ceremoniál obejde. Bojkot ze strany sportovců ale nepodporuje. „Bojkot olympiády sportovci pokládám za nesmyslný. Já tam nepojedu a Lucie Talmanová je členkou Přátel Tibetu, to já jí nemůžu udělat,“ prohlásil.

Přemysl Sobotka: Je to strašně daleko 

Oficiální doprovod Českému olympijskému výboru nebudou dělat ani předsedové parlamentních komor. Pozvání čínských komunistů pro sociální demokraty z loňského září po dlouhém zvažování odmítl předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Důvod nejet má i předseda Senátu Přemysl Sobotka: "Důvod je prozaický - je to strašně daleko.

"Kvůli porušování lidských práv v Číně a především v Tibetu narůstá počet omluvených politiků z celého světa. Na slavnostní zahájení nebude Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, britský premiér Gordon Brown a polský Donald Tusk. K bojkotu zahájení her vyzvali George Bushe také  všichni tři američtí prezidentští kandidáti. Svůj postoj zvažuje také francouzský prezident Nicola Sarkozy.