ČSSD představila kompromisní návrh „julínkovného a cikrtného“

Praha - Sociální demokraté předali vládě tento týden dva návrhy, které se zabývají regulačními poplatky. Jeden počítá s jejich úplným zrušením, druhý, který by měl být projednáván souběžně, vychází podle ČSSD vstříc názorům některých koaličních poslanců. „A také prověří jejich názorovou pevnost,“ dodává stínový ministr zdravotnictví David Rath. Ministerstvo zdravotnictví záměry sociálních demokratů označilo za „primitivní špek“, jehož jediným cílem je narušit koalici a svrhnout vládu.

Návrh, který Rath označil za kompromisní, požaduje osvobození od poplatků pro děti do 18 let, všechny invalidní důchodce a také ty starobní důchodce, kteří nejsou výdělečně činní. Od plateb u lékaře by podle socialistů měly být osvobozeny také všechny osoby, jejichž příjem je nižší než dvojnásobek životního minima. „Tyto čtyři skupiny pokrývají všechny, kteří jsou nejvíce ohroženi julínkovným a cikrtným,“ vysvětlil Rath klíč výběru.

Cikrt vzkazuje lidovcům: Neskákejte Rathovi na špek

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt považuje zavedení takových výjimek za nesystémové. „Dali do toho, co je ráno napadlo, podle toho, jak se vyspali a vstali,“ řekl na adresu sociálnědemokratických návrhů. Ať už by vstoupil v platnost kterýkoli z nich, vznikl by podle Cikrta chaos.

„Předpokládám, že vláda neschválí ani jeden návrh a že koaliční politici nebudou tak hloupí, aby skákali panu Rathovi na tento primitivní špek,“ vyjádřil se k faktu, že koncepce ČSSD není příliš odlišná od požadavku některých zelených a lidoveckých poslanců.

Sociální demokraté naopak očekávají, že koaliční poslanci dostojí svým požadavkům na zmírnění regulačních poplatků, a jejich návrh podpoří. „Zkoušíme jejich názorovou pevnost. Zda se jen nedělají lepší, než jsou, jako alibi před krajskými volbami na podzim,“ prohlásil Rath.

Mírné a tvrdé řešení regulačních poplatků

Regulační poplatky považuje opozice od jejich zavedení za bolavou patu zdravotnictví. Sociální demokraté, stejně jako komunisté, se opakovaně vyslovili pro jejich zrušení. Veškeré pokusy získat pro takový návrh dostatek hlasů ve sněmovně skončily neúspěchem.

Ani nyní, kdy ČSSD přišla s „mírnou“ variantou, se socialisté myšlenky na úplné zrušení plateb v lékárnách a u lékařů nevzdali. Jejich předseda Jiří Paroubek přislíbil, že „jakmile se vrátí do vládní pozice, prosadí zrušení celého systému poplatků za léky a zdravotní péči“. Podobné „čelemvzad“ by rád provedl i s dalšími reformními kroky Tomáše Julínka, například s důchodovou reformou.

Poplatky jsou věčné téma

Ministr zdravotnictví po vyhodnocení prvního čtvrtletí fungování poplatků uvedl, že svou regulační funkci plní na výbornou a že by se mělo v jejich vybírání pokračovat. Opozice má ale jiný názor. Argumentuje tím, že od ledna vzrostly lidem i další náklady a zatěžovat je ještě poplatky ve zdravotnictví nelze. Podle levice jsou úhrady nehumánní, protisociální a navíc i protiústavní. Obrátila se proto na Ústavní soud, který ale po vyslechnutí Tomáše Julínka a premiéra Mirka Topolánka odložil další jednání na neurčito.

Opoziční kritiku vládních reforem kabinet považuje už za kolorit. Spory kvůli regulačním poplatkům panují ale i mezi koaličními stranami. Lidovci a zelení vznesli návrhy na zrušení poplatků pro děti v předškolním věku a důchodce starší sedmdesáti let. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová chtěla dosáhnout osvobození od poplatků pro novorozence, svůj návrh ale nakonec stáhla.

Případné změny systému projednává zdravotnická komise koaličních expertů. Zatím se na společném postupu neshodla. Po prostudování aktuálních údajů o dopadech poplatků by se zákonodárci měli znovu sejít 15. května.