Za zdravotní péči bude platit od Nového roku každý

Praha - Zdravotní pojišťovny se začaly připravovat na změny, které vstoupí v platnost s Novým rokem. Na nové přímé platby za zdravotní péči má být připravena informační kampaň. Parlamentní opozice ale kvůli změnám v českém zdravotnictví zvažuje ústavní stížnost.

Od ledna budou pacienti platit v ordinacích lékařů jak za recept, tak za pobyt v nemocnici nebo za návštěvu pohotovosti. Podle Tomáše Cikrta, mluvčího ministerstva zdravotnictví, pomůže pětitisícový roční limit především chronicky nemocným pacientům.

Do limitu se ale nezapočítává 90 korun za návštěvu pohotovosti a 60 korun za den pobytu v nemocnici, které budou muset zaplatit bez výjimky i důchodci a děti. „Rodiče musí počítat s tím, že když dítě není doma, ale v nemocnici, tak to stojí 60 korun za den. Jsem přesvědčen, že většina rodičů, když má dítě doma, vydá více peněz,“ vysvětluje Cikrt.

Do limitu se naopak započítávají doplatky za léky. Přičte se ale jen částka, která odpovídá doplatku za nejlevnější lék se stejnou účinnou látkou. „Ten systém je sice složitý, ale proškolíme všechny zaměstnance, takže každý z téměř 800 pracovníků na pobočkách bude pacientům schopen vysvětlit, čeho se změny týkají,“ ujišťuje klienty VZP její mluvčí Jana Víšková.

Zavedení poplatků má podle ministerstva zdravotnictví zabránit plýtvání léky a zbytečným návštěvám lékařů.