Ne základnám odmítá, že by měla neprůhledného sponzora s napojením na Rusko

Praha - Iniciativa Ne základnám, která patří mezi největší odpůrce možnosti výstavby amerického radaru v Česku, odmítla informace Mladé fronty Dnes, že ji sponzoruje reklamní firma, která podniká také v Rusku. Podle deníku nedávno darovala aktivistům deset velkoplošných billboardů v ceně statisíců korun. Rozpočet iniciativy se přitom podle deníku pohybuje kolem 400 tisíc.

Komu nadnárodní společnost patří a proč se angažuje v politických kampaních, odmítá její vedení prozradit. Podle publicisty Karla Pacnera ale existuje reálná možnost, že za financováním Ne základnám stojí ruské tajné služby.

Iniciativa Ne základnám informace v tiskové zprávě zaslané ČT24 informace odmítla a označila je za spekulace. „Vyvolávání těchto představ slouží k odvedení pozornosti od tématu výstavby cizí vojenské základny v ČR,“ uvádí se v prohlášení.

Stejně tak ředitel reklamní firmy Marek Pekárek odmítl, že by za financováním jeho podniku stála ruská vláda. Hlavní sídlo firmy je v Lucembursku, kde je zapsaná jako takzvaná anonymní společnost, tedy bez udání majitelů.