Kolínští obyvatelé protestují proti jednosměrnému provozu na starém mostě

Kolín - Jednosměrný provoz na starém kolínském mostě komplikuje dopravu některým obyvatelům. Chystají se proto sepsat petici a prosadit, aby se přes most dalo přejíždět v obou směrech. Tak tomu ostatně bylo v minulosti. Městští radní jsou ale proti.

Kolínský most byl od roku 1927 průjezdný v obou směrech. Na základě dopravní studie z roku 2004 se provoz změnil na jednosměrný. V minulém roce se na pár měsíců vrátil k obousměrnému provozu a pak zase zpátky. Obyvatelé městské části Zálabí, kteří se kvůli zákazu obtížně a zdlouhavě dostávají do centra města, teď chystají petici.

Radní se zaklínají dopravní studií z roku 2004, která pro zklidnění dopravy ve městě doporučila most v jednom směru uzavřít. Omezil se tím provoz v historickém centru města a podle zastánců jednosměrného provozu se zvýšila bezpečnost cyklistů. „Je to komfort pro cyklisty, chodce, maminky s kočárky, což je zrovna skupina lidí, která se tolik neozývá. Doprava není jenom auta, jsou to také lidé,"předkládá svůj postoj místostarosta Kolína Roman Pekárek (ODS).

Další dopravní komplikace se na řidiče v Kolíně chystá už od pondělí, tentokrát se most na dva týdny uzavře v obou směrech. Začne se opravovat kruhový objezd Na Louži. Kamiony musí počítat s objížďkou až 8 kilometrů.

Celou situaci by měl nadobro vyřešit plánovaný obchvat. Přípravy na jeho výstavbu už probíhají, ještě osm měsíců potrvá archeologický průzkum a během příštího roku by se měl jižní obchvat, vedoucí od pražského předměstí ke kutnohorskému, začít budovat.