Za první tři dny nemoci mají lidé od září dostat 25 procent

Praha - Nemocní by od září do konce roku mohli v prvních třech dnech nemoci dostávat nemocenskou 25 procent ze základu, který se vypočítává z příjmu. Upravuje to novela zákona o nemocenském pojištění, kterou dnes schválili poslanci přes nesouhlas opozice - pro bylo 94 poslanců z přítomných 184. Předloha musí projít ještě Senátem a získat podpis prezidenta.

Ústavní soud (ÚS) totiž při projednávání stížnosti na vládní reformu veřejných financí zrušil k 30. 6. praxi platnou od ledna letošního roku, kdy byly první tři dny nemocenské zdarma. Od července se tak po rozhodnutí ÚS vyplácení nemocenské v prvních třech dnech změnilo na šedesát procent vyměřovacího základu. Dnešní novelou od září nemocenská klesne na 25 procent základu.

Čtvrtinu vyměřovacího základu v prvních třech dnech nemoci pobírali lidé do konce loňska. V dalších dnech jim pak připadlo 69 procent. Od příštího roku by pak nemocní opět neměli za první tři dny nemoci dostávat žádné dávky.

Změna nemocenské je součástí technické novely zákona o nemocenském pojištění. Podle normy by nemocným pracovníkům od příštího roku měli náhradu v prvních dvou týdnech nemoci vyplácet zaměstnavatelé. Za to by jim měly klesnout odvody. Novela by měla zjednodušit administrativu a upravit okruh firem, které budou moci za vyšší odvody dostat v příštím roce polovinu vyplacených nemocenských dávek od státu zpět. Zákon snižuje i sazbu pojistného i pracovníkům, a to o 0,1 procenta.

Neschopenka
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová
Vydáno pod