Ministryně školství Kuchtová oznámila, že odchází z vlády

Praha - Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) dnes oznámila, že odstupuje z funkce. Novinářům řekla, že kvůli politickému napětí kolem čerpání evropských fondů už nemá prostor situaci ve svém resortu řešit. Postup Kuchtové v této věci kritizoval premiér Mirek Topolánek (ODS) i šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová. Spolu s Kuchtovou zřejmě odejde i náměstek Jaromír Soukup.

Po necelých devíti měsících se ekologická aktivistka a místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová (46) rozhodla rezignovat na svou funkci. Kuchtová byla poslední dobou kritizována zejména kvůli problémům se získáváním peněz z evropských fondů.

„V poslední době se objevilo více vystoupení nebo útoků proti mé osobě, až osobních, ze strany různých zájmových skupin a také ze strany politických partnerů, bohužel i koaličních,“ řekla Kuchtová. Kromě KDU-ČSL a premiéra Topolánka ji prý kvůli problémům při čerpání fondů EU kritizovali i někteří rektoři a Akademie věd. Programy čerpání podle ní ale byly špatně připraveny již před jejím příchodem na ministerstvo. „Co se týče evropských fondů a konkrétně toho programu, tak já tu spoluodpovědnost také nesu. To jí ale mojí předchůdkyně nesou také a větší, protože na tom pracovaly déle,“ řekla.

Předseda zelených Martin Bursík zdůraznil, že Kuchtová má podporu vedení i poslaneckého klubu strany. Odmítl názory, že za ministryní a místopředsedkyní strany nestál. „Byl to problém, který jsme vyřešili a jedeme dál, jedeme spolu,“ řekla Kuchtová. Strana zelených by podle ní neměla být rozhádaná a měla by vystupovat jednotně. Své stoupence v republikové radě zelených proto prý nebude nabádat k tomu, aby kvůli jejímu odchodu z vlády usilovali o výměnu vedení strany.

Podporu zelených má Kuchtová každopádně podle místopředsedy Martina Tichého, myslí si ale, že se zelení i šéf strany Bursík měli pokusit podporovat ji ještě víc. Tichý, který se zúčastnil dnešního i úterního stranického jednání, ČTK řekl, že Kuchtová byla pod silným koaličním tlakem a přes přání svých stranických kolegů se rozhodla rezignovat.

Kuchtová uvedla, že i po jejím odchodu z vlády by zelení měli zůstat součástí koalice s ODS a lidovci. Vyjádřila i jisté zklamání z toho, že koaliční partneři jí nevytvořili podmínky k tomu, aby mohla problém s přípravou projektů programu Výzkum a vývoj pro inovace vyřešit.

Náměstek Soukup, který má na ministerstvu přípravu fondů na starosti a byl v poslední době často kritizovaný, ČTK řekl, že si nejdříve bude muset promluvit s Kuchtovou. Nedovede si však představit, že by na ministerstvu působil i po jejím odchodu. „Vzhledem k tomu, že ten tlak směřoval zejména na moji osobu, nedovedu si představit, že setrvám,“ řekl. Odvolat Soukupa doporučil před týdnem Kuchtové Bursík. Ministryně to však odmítla s vysvětlením, že fondů se ujal před dvěma týdny, a je proto jasné, že za problém neodpovídá.

Podle Soukupa byl tlak koaličních partnerů v poslední době neúnosný a neměl už nic společného s věcnou podstatou problému. Zcela chápe, že Kuchtová odchází, protože se v takových podmínkách nedalo pracovat.

Postup Šojdrové dnes Bursík kritizoval v rozhovoru pro Český rozhlas. „Já myslím, že ta aktivita paní poslankyně Šojdrové z KDU-ČSL byla hodně nestandardní a určitě si o tom ještě promluvíme s (lidoveckým) předsedou Čunkem,“ řekl Radiožurnálu. Šojdrová podle něj byla jedním z lidí, kteří vyvíjeli tlak, a není dobře, když někdo z koaličních partnerů takto vystupuje v médiích. Bursík o tom chce jednat s lidovci i ODS, aby se vytvořila určitá politická kultura a korektní vztahy v koalici. „Každopádně já si nesednu na posed a nebudu střílet 14 dní po Čunkovi, než se trefím,“ reagoval na dotaz, jaká bude reakce zelených vůči lidovcům.

Zatím není jasné, kdo Kuchtovou nahradí, podle Bursíka potřebuje jeho strana na výběr nového člena koaliční vlády určitý čas. Oficiální demisi podá ministryně asi za týden.

Bursík uvedl, že si zelení chtějí post ministra školství ponechat. Rošádu ve vládních křeslech, při níž by si koaliční strany ministerská křesla vyměnily, vyloučil. Nového šéfa resortu prý vybere spolu s Kuchtovou a předsednictvem strany. Podle Kuchtové by zelení rádi znovu do čela ministerstva postavili ženu. „Budeme hledat ženu, ale možná, že to bude i muž,“ řekla.

Předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques, která byla v médiích zmiňována jako možná nástupkyně Kuchtové, ČTK řekla, že o funkci ministryně usilovat nebude. „Vedu poslanecký klub. Je to funkce, o kterou jsem stála, a chci v tom pokračovat. Jakékoliv spekulace o tom, že mířím na post ministryně, mohu vyloučit,“ řekla.

Kuchtová novinářům řekla, že i po odchodu z ministerstva chce dále působit ve školství a aktivní chce být i v politice. „Z politiky se rozhodně nehnu, ty zkušenosti byly velmi cenné a myslím, že je zúročím,“ řekla první místopředsedkyně zelených. Uvažuje prý i tom, že by kandidovala v krajských či senátních volbách. Před přijetím ministerské funkce působila jako místostarostka Českého Krumlova. Členkou českokrumlovského zastupitelstva je stále.