Před čínským velvyslanectvím se kvůli olympiádě tiše protestovalo

Praha - Tichý protest proti porušování lidských práv v Číně začal před čínskou ambasádou v Praze včera ve 20:00. Lidé z řad Falun Gongu chtějí 24hodinovou výzvou upozornit na oběti čínského komunistického režimu. V šest večer chtěli protestující předat dopis čínské ambasádě, spolu s ním pak i několik petičních archů. Zástupci ambasády ale převzali pouze průvodní dopis.

Protestující chtěli upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v nejlidnatější zemi světa i na její okupaci Tibetu. Na pronásledování příznivců hnutí Falun Gong účastníci protestu poukázali především prostřednictvím meditací a cvičení.

Zaříkadlo pro porušování lidských práv? Olympiáda

Porušování lidských práv vytýká Západ Číně už řadu let. V době olympiády obhajují čínské úřady velkou část represivních kroků hrozbou terorismu. Především v centrech, kde se bude konat olympiáda, dochází také k zatýkání těch, kteří by mohli udělat zemi ostudu, například žebráků nebo černých taxikářů.

Podle Amnesty International se situace v Číně v oblasti lidských práv prakticky nemění, přestože čínský režim sliboval, že bude otázce věnovat pozornost. Oficiálně čínská vláda přitom proklamuje snahu lidská práva dodržovat. Argumentuje ale, že plně demokratické reformy by zemi přivedly k chaosu a rozpadu jako počátkem 90. let v Sovětském svazu.

Jiný úhel pohledu

Učitelka čínských kulturních dějin pracující v Česku Jing Čchien vidí olympiádu z evropské perspektivy: ohromující, ale prázdná. „Současná vize Číny je utopie. Sen, který se nemůže naplnit. Mnoho Číňanů naštěstí rozdíl mezi touto utopií a relitou cítí.“