Vnitrostranický ombudsman pomůže řešit spory uvnitř ČSSD

Praha - V souvislosti s komisním projednáváním osudu poslance Miroslava Šloufa ve straně ČSSD již některým sociálním demokratům dochází trpělivost. Dnes večer opět zasedala stranická komise a šetřila Šloufovo lobbování za protikandidáta Klause při prezidentské volbě. ČSSD chce podobné vnitrostranické problémy omezit na minimum, a proto předsednictvo sociálních demokratů dnes odpoledne přišlo se zajímavým nápadem - ustanovit tzv. stranického ombudsmana, který bude mít za úkol podobným konfliktům příště zabránit.

Informaci o vzniku vnitrostranického „mírotvorce“ dnes uvedl hlavní manažer strany Jiří Havlíček. V kuloárech se mluví i o konkrétních jménech. Vážnými kandidáty jsou údajně ekonom Valtr Komárek či bývalý ministr vnitra Václav Grulich. Se jmenováním nové stranické funkce sociální demokraté nechtějí otálet, ombudsman by měl začít fungovat od příštího týdne.

Případ Miroslava Šloufa, který debatu o zřízení nového postu v řadách strany zapříčinil, dostává výraznější obrysy. Podle mnohých poslanců ČSSD je pravděpodobné, že zmíněný poslanec v nejbližší době stranu neopustí. V posledních dnech se situace vyostřila, když Jiří Havlíček obvinil partajního kolegu ze závažného porušení stanov, kterými se strana řídila při volbě nové hlavy státu.

Vyhazovu poslance zabránil podle některých výpovědí i fakt, že Šlouf v úterý vydal prohlášení, ve kterém se omluvil za nepravdivý výrok o skupině sociálních demokratů, kteří se údajně chystají rozšířit řady sociálnědemokratických přeběhlíků. Dnes však Šlouf existenci jakékoliv veřejné omluvy z jeho strany zapřel a uvedl, že pouze uvedl na pravou míru některé své výroky a ohradil se proti názoru Jiřího Paroubka.

Valtr Komárek má za sebou působení na postu místopředsedy Federální vlády Československa i řadového poslance. Do řad sociální demokracie vstoupil v roce 1991. Václav Grulich je znám především jako ministr vnitra ve vládě Miloše Zemana, a to od roku 1998 do roku 2000.