Při převozu do USA zmizely další zbraně

Praha - Krádeže českých zbraní při převozu do USA teď vyšetřují domácí i američtí vyšetřovatelé. Celkem už pět případů. Jen tento týden se při transportu ztratila zásilka jedenácti pistolí z uherskobrodské zbrojovky. Firma přesto tvrdí, že bezpečnostní opatření jsou dostatečná. A za pravdu jí dávají i celníci a policisté.

Trasa Česko – USA, Uherský Brod – Kansas City. Krádež z tohoto týdne: 11 pistolí ráže 9 mm vyráží na cestu, dorazí na pražské letiště a odlétá. To je však konec stopy, zbraně mizí. Výrobce vyhodnocuje škodu na 80 tisíc korun. Podle názoru Lubomíra Kovaříka, generálního ředitele České zbrojovky, se zbraně ztratily na cestě někde mezi New Yorkem a Kansas City.

Mluvčí policejního prezidia ČR Pavel Hanták vysvětlil, že zbraň má svá specifika, neboť je zde vždy nebezpečí toho, že se zbraní by mohl být spáchán další trestný čin. Americká policie pátrá, česká policie pátrá. Uherskobrodské zbrojovce se takto ztratily pistole letos už popáté – celkem 17 kusů. Mluvčí policie ČR v Uherském Hradišti Jitka Zámečníková doplnila, že případy policisté stále šetří a ani jeden z nich nebyl objasněn.

Proč se mohou pistole při přepravě ztrácet, kdo ručí za jejich dopravu a za bezpečnostní opatření? Zaprvé výrobce, zadruhé policie, zatřetí celníci a začtvrté letecké společnosti. Pavel Hanták dodal: „Policie vydává povolení k přepravě a následně na území České republiky tuto přepravu monitoruje. V žádném případě však neprovádí fyzický doprovod.”

V rámci celního řízení se kontroluje licence, která je udělena licenční správou. Provádí se ztotožnění zboží, to znamená kontrola výrobních čísel. O tomto postupu informoval Milan Poncar, mluvčí z Celního ředitelství v Praze. „Všechny zbraně jsou dvojitě přebaleny tak, aby nebylo možné identifikovat, jaký druh zboží dané kartony obsahují,” konstatoval Lubomír Kovařík. Jen letos ukradli neznámí pachatelé na území Česka přes 200 zbraní, ve většině případů je policisté nevypátrali.