Místopředsedovi poslanců ODS Paterovi hrozí pokuta za střet zájmů

Karlovy Vary - Občanské sdružení Oživení, které bojuje proti korupci, podalo podle deníku Právo trestní oznámení na místopředsedu poslaneckého klubu ODS Miloše Pateru. Viní ho z porušení zákona o střetu zájmů. Paterovi hrozí pokuta.

Patera prý koncem loňského roku zamlčel, že je předsedou dozorčí rady společnosti, které svým hlasováním při takzvaném porcování medvěda pomohl k pětimilionové dotaci ze státního rozpočtu.

Patera ale případ jako střet zájmů nevnímá. „Jako předseda dozorčí rady obecně prospěšné společnosti České lázně v Evropě mám roli výhradně kontrolní, nemohu mluvit do toho, zda žádám, nebo nežádám o dotaci,“ komentoval své působení v dozorčí radě společnosti. Navíc prý působení v radě uvedl i ve svém majetkovém přiznání. Předseda sdružení Oživení Tomáš Kramár ale namítá, že výhody ze střetu zájmu nemusí být jen finanční, patří sem například i zvýšení popularity v regionu a následné zvýšení šancí na zvolení.

Případ měla podle Práva řešit přestupková komise karlovarského magistrátu. Poslanec se ale prý odvolal na imunitu, proto věc prošetří sněmovní mandátový a imunitní výbor. „Mohu potvrdit, že oznámení z magistrátu Karlových Varů přišlo na výbor,“ potvrdil informaci předseda výboru Miloslav Kala s tím, že by se měl projednávat na začátku září. Obecně podle Kaly platí, že Patera rozhodoval o věci, ve které mohl mít svůj prospěch, takže podání je prý relevantní.

Podle záznamu ze schůze rozpočtového výboru návrh na pětimilionovou dotaci podal předseda správní rady Jakub Tichý a za svůj ho přijal poslanec Pavel Suchánek (ODS). Patera tedy návrh nepodal, avšak v rámci schvalování pozměňovacích návrhů k rozpočtu ho podpořil, aniž by oznámil své spojení se společností České lázně v Evropě.