Ministerstvo dopravy si najalo právníky za skoro půl miliardy. Tají ale proč

Praha - Ministerstvo dopravy (MD) tají, na co si najalo čtyři prestižní a nákladné právnické kanceláře. Ty už pro úřad ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) více než rok pracují na zakázce, jejíž předpokládaná cena je 450 milionů korun. Ministerstvo a advokáti tvrdí, že jde o citlivé věci, a proto nemohou říct nic bližšího; právníci prý zastupují například Ředitelství silnic a dálnic. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Problémem podle deníku je, že přístup ministerstva naráží na zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle něj smí každý vědět, co dělá úřad s veřejnými penězi.

Ekologické sdružení Děti země si před časem vyžádalo od ministerstva kopii smluv s advokátními kancelářemi. Úřad sice sdružení 36 smluv poslal, ovšem se začerněnou pasáží o tom, na co přesně si je ministerstvo najalo. Ministerstvo se brání, že kdyby zveřejnilo celé smlouvy, protistrany by z nich mohly vyčíst, co chystá. Úřad by kvůli tomu mohl prohrát spor, který by poškodil celou Českou republiku, tvrdí mluvčí MD Karel Hanzelka.

Koho si najalo MD

  • Weil, Gotshal & Manges
  • Jansta, Kostka a spol.
  • AK Kříž Bělina
  • AK Hartman, Jelínek, Fráněk & partneři

Znalci zákona o přístupu k informacím mají jiný názor. „Nevidím tam důvod pro utajování částí smlouvy,“ uvedl advokát Vladimír Štol, který je spoluautorem knih o tomto zákonu. Advokátní kanceláře nevidí na utajení nic zvláštního. „Proti svobodnému přístupu k informacím stojí ústavní právo na obhajobu. Když jde stát do sporu, ve kterém se jedná o velké peníze, tak nemůže odkrýt karty,“ řekl Karel Muzikář z Weil, Gotshal & Manges.

Podle deníku přesto zůstává otázkou, co pro stát tak důležitého je ve smlouvách obsaženo. Jistou odpověď prý nabízí samo ministerstvo. Kdyby prý poskytlo celé texty smluv, těžili by z toho právě ekologové, kteří vedou se státem spory o trasy nových úseků dálnic. Ekologové se teď chtějí proti začernění smluv odvolat k ministrovi. Tomu v takových případech radí takzvaná rozkladová komise. V té ovšem rovněž sedí někteří zmiňovaní právníci.

Když do funkce ministra nastoupil Řebíček, mělo ministerstvo v plánu sestavit vlastní tým kvalitních právníků, aby úřad ušetřil za služby těch externích. Ministerstvo se ale brání, že nejde o zakázku na práce v hodnotě 450 milionů korun. Prý jde o částku orientační a je možné, že když bude méně sporů a konzultací, zaplatí ministerstvo právníkům mnohem méně.

Vydáno pod