V Česku mizí poslední kuřácké vagony

Praha - Na nádražích, zastávkách a úřadech se v Česku nesmí kouřit od loňského ledna, úplně nekuřácká je i městská hromadná doprava a od konce devadesátých let i letadla. Od soboty si čeští cestující nesmějí zapálit mimo jiné ani v mezinárodních rychlících vypravených z Německa, kde začal platit zákon proti kouření v dopravě a institucích.

Od září Němci nově nesmějí kouřit v autobusech, taxících, na nádražích, ve federálních objektech a také ve vlacích. Svých 600 kuřáckých vagonů zrušily stejným dnem i rakouské dráhy. Zářijový zákaz kouření ve vlacích však neplatí pouze pro německé a rakouské vlaky, nýbrž pro všechny vlaky na území obou států. Nové nařízení se dotkne také českých pasažérů, neboť platí i pro soupravy, které jezdí přes území České republiky. ČD zcela zakážou kouření ve vlacích od 9. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád.

K radikálnímu omezení ale v českých vlacích dochází již od 1. září. „Vyšli jsme tím vstříc německým a rakouským partnerům a kuřácké vozy jsme i my přeznačili na nekuřácké,” informuje mluvčí ČD Ondřej Kubala. Aktuálně tak zůstává v majetku Českých drah posledních pět vagonů druhé třídy, které jsou označeny jako kuřácké. Podle průzkumů, které ČD prováděly v rychlících a Pendolinu, by 81 procent cestujících okamžitě přivítalo absolutní zákaz kouření ve vlacích ČD, 11 procent by bylo rádo, kdyby se kouřilo dál, a 8 procent by to spíše přivítalo.

Kouření na pracovišti, ve veřejných budovách nebo v dopravních prostředcích už zakázalo 60 procent evropských zemí. Česko zatím západní trendy nekopíruje. Kouření zakazuje například na nástupištích hromadné dopravy, ve školách nebo kinech a divadlech. Vyhnat kuřáky z restaurací ale zatím český zákon neumožňuje.