Topolánek: S prohlubováním krize hrozí více rasismu

Praha - Premiér Mirek Topolánek naznačil souvislost mezi ekonomickými problémy a extremismem. Nejen Česku podle něj hrozí, že s prohlubováním hospodářské krize se bude stupňovat nacionalismus a rasistické projevy ve společnosti. I Bezpečnostní informační služba připouští, že střety extremistů s policií se budou opakovat.

Dalších nepokojů se obává i člen vládní rady pro záležitosti romské komunity Cyril Koky. Ten dokonce předpovídá největší možné občanské nepokoje. Podle něj česká vláda situaci podceňuje a jednání extremistů dostatečně neodsoudila. „Nevylučuji, že tato situace může nastat i v jiných regionech,“ řekl Koky České televizi. „Extremisté se radikalizují a ozbrojují. Vypadá to, že se tyto střety budou opakovat častěji,“ připouští Pavel Reich z protiextremistického oddělení pražské policie.

Někteří policisté si myslí, že by pomohla změna zákonů. Ve velkých evropských zemích totiž může policie zasahovat proti demonstrantům razantněji. „Je ale potřeba úprava legislativy, nejen směrem k pochodům a akcím, které se tu odehrávají, ale také především k té sociální oblasti, k těm lidem, kteří zneužívají sociálních dávek a žijí na úkor jiných lidí,“ myslí si starosta Litvínova Milan Šťovíček (ODS). Premiér Topolánek je ale jiného názoru: „Já nemám pocit, že musíme nějakým způsobem přepisovat českou legislativu, stačí využívat tu stávající.“

Dělnická strana, která stojí za pondělními střety s Romy v Litvínově, už oznámila přípravu další protestní akce. Proběhne zřejmě začátkem prosince.