Liberecký kraj povede ČSSD společně se SOS

Liberec - Sociální demokraté budou v Libereckém kraji vládnout se Stranou pro otevřenou společnost, která v devítičlenné radě získá místo statutárního náměstka. Program sociálních demokratů podporuje podle kandidáta na libereckého hejtmana Stanislava Eichlera 27 zastupitelů. Podporu by jim tak dal i někdo z hnutí Starostové pro Liberecký kraj nebo ODS, což oba subjekty popírají. Volba rady i hejtmana proběhne v pátek. ODS i hnutí Starostové pro Liberecký kraj ale chtějí před hlasováním na protest opustit jednací sál.

Sociální demokracie má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 15 mandátů. Podporu sociálním demokratům přislíbili tři zastupitelé zvolení za SOS a také osm komunistů, což dává dohromady 26 hlasů. Spekuluje se ale o tom, že ČSSD oslovila s nabídkou na post radního zastupitele starostů Pavla Žura. Ten ale odmítá, že by podporu slíbil.

Jednání o koalici v Libereckém kraji způsobilo ve Straně pro otevřenou společnost rozkol. Ještě před týdnem totiž vládu ČSSD s podporou komunistů odmítala. „Rozhodnutí vychází z velké části názorů našich členů, kteří mají s minulým režimem své zkušenosti,“ řekl tehdy člen Krajské rady SOS Lukáš Pleticha. Stejní lidé ale nakonec pro vládu s podporou KSČM zvedli ruku. Členy organizace, kteří jakoukoliv podporu komunistů odmítají, vyloučili ze strany. „Domnívám se, že ještě máme nějaké prostředky, jak to napravit, protože takto to prostě nejde dělat,“ reagoval vyloučený Jiří Šolc.

Podpora komunistů vyvolala v SOS spory 

Zástupci SOS, kteří by mohli obsadit místa krajských radních, nevidí na podpoře KSČM nic špatného. Podle kandidátky na náměstkyni hejtmana Lidie Vajnerové se jedná jen o podporu v přesně vyjmenovaných bodech. Půjde zejména o školství, zdravotnictví a sociální oblast. Vítězná ČSSD má v krajské radě mimo hejtmana dalších šest členů.

Otevřené zůstane podle Eichlera až do pátku obsazení postu radního pro sociální oblast: „Obsadit ho může sociální demokrat, zástupce SOS nebo hnutí Starostové pro Liberecký kraj.“ Jediným radním, který byl už v odstupující radě, je sociální demokrat Vít Příkaský, který měl na starosti hospodářský a regionální rozvoj. Rezort mu zůstane, povýší ale na náměstka.

Jiří Šolc
Zdroj: ČT24