Jižní spojku blokovaly rozsypané sudy s odpadními barvami

Praha - Pražskou Jižní spojku zablokovala před polednem ve směru na Černý Most srážka dvou kamionů u sjezdu na Spořilov, kde se rozsypaly i sudy s odpadními barvami. Podle prvních informací se mělo jednat o jedovatý etylenglykol, hasiči na místě ale podle operačního důstojníka zjistili, že to etylenglykol není. Provoz se podařilo obnovit až odpoledne krátce před pátou hodinou.

Havárie zablokovala celou Jižní spojku ve směru na Černý Most a kolony byly i na příjezdových komunikacích k ní. „Nehoda byla nahlášena v 11:25 na linku 158,“ řekl mluvčího pražské policie Ján Mikulovský s tím, že nikdo nebyl zraněn. Na místě byl také náhradní kamion, do kterého hasiči přeložili sudy.

Podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové se sudy vysypaly na pravý a prostřední jízdní pruh. Celé místo nehody bylo uzavřeno a policisté odkláněli dopravu před odbočkou na Spořilovskou po Záběhlické, odtud zpět na nájezd na Jižní spojku nebo dále na Vršovickou.

Hasiči, kteří podle operačního důstojníka pro jistotu zasahovali v dýchacích přístrojích a ochranných protichemických oblecích, oddělili rozbité sudy od nerozbitých a zamezili úniku látek ze sudů. Podle něj chladné zimní počasí zabraňovalo tomu, aby se látka šířila nebo vypařovala.

Kvůli nehodě na Jižní spojce zastavila policie nákladní dopravu na 4. kilometru dálnice D5 na příjezdu do Prahy. Dlouhé kolony se vytvořily i u Prahy na dálnici D1.