Dohoda koalice s ČSSD se má týkat i Lisabonské smlouvy

Praha - Dohoda mezi koalicí a ČSSD o příměří v době českého předsednictví EU by měla mít pět bodů a mohla by zahrnout takové závazky, jako je schválení Lisabonské smlouvy reformující EU a zahájení debaty vedoucí ke stanovení data přijetí eura. Návrh výslovně nezmiňuje nahrazení šéfa Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, ale pátý bod dokumentu k tomu směřuje. Návrh také obsahuje nepřímý závazek, že ČSSD v době českého předsednictví nenavrhne parlamentní hlasování o nedůvěře vládě, informuje dnešní deník Právo.

První bod dohody má konstatovat, že Lisabonská smlouva bude schválena. „Parlamentní ratifikace Lisabonské smlouvy vyšle jasný a jednoznačný signál o proevropské orientaci ČR,“ píše se prý v návrhu. Rychlé přijetí Lisabonské smlouvy zatím blokuje část vládní ODS a prezident a čestný předseda této strany Václav Klaus. Ústavní soud tento týden rozhodl, že smlouva není v rozporu s českým ústavním pořádkem.

Druhý bod dohody má konstatovat, že vláda co nejdříve začne přípravné kroky a seriózní debatu vedoucí ke stanovení data přijetí eura. Podle třetího bodu umožní vláda pověřeným sociálnědemokratickým zmocněncům podílet se v maximální míře na českém předsednictví. Čtvrtý bod uvádí, že vznikne neformální skupina označovaná EU 12 složená z devíti zástupců vlády a tří představitelů sociální demokracie, která by se scházela nejméně jednou měsíčně kvůli oboustranné informovanosti.

Dohoda by měla umožnit i to, aby zástupce zelených obsadil křeslo šéfa sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Koalice chce do této funkce vyslat místopředsedkyni zelených Kateřinu Jacques. Funkci obsadili po parlamentních volbách zelení. Původně ji zastával Ondřej Liška. Opustil ji poté, co se stal ministrem školství. Výbor, který podle koaličních i opozičních politiků hraje důležitou roli právě kvůli českému předsednictví EU, nemá svého šéfa téměř rok.