Arbitráž ČR a Diag Human přezkoumá česko-švýcarský senát

Praha - Tříčlenný česko-švýcarský senát bude rozhodovat o přezkumu nálezu v arbitráži České republiky a společnosti Diag Human. V senátu zasednou Petr Kužel, Milan Kindl a Damian Della Ca. Petra Kuželu, který je prezidentem  Hospodářské komory, jmenoval předsedou senátu ve čtvrtek soud, jehož verdikt zatím není pravomocný. Ministerstvo zdravotnictví, které návrh na jmenování podalo, je s rozhodnutím soudu spokojeno.

Protože se ČR a Diag Human nedokázaly shodnout na třetím arbitrovi, musel rozhodce vybrat Obvodní soud pro Prahu 6. Podle ministerstva přispěje rozhodnutí soudu k rychlému ukončení mnoho let trvající kauzy.

Zbylé dva rozhodce určily samotné strany sporu podle zákona o rozhodčím řízení. Česko jmenovalo arbitrem proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, Diag Human zvolil švýcarského právníka Damiana Della Ca, neboť podle advokáta firmy Jana Kalvody chce Diag Human za rozhodce člověka bez českého občanství. Věří totiž, že by jinak čelil nátlaku a hrozbám ze strany státu.

Podle původního rozhodčího nálezu ze srpna letošního roku má stát uhradit firmě Diag Human zhruba devět miliard korun za škody, které společnosti způsobil na trhu s krevní plazmou. ČR peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma i s úroky zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti volnou úvahou přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

Hospodářské noviny dnes uvedly, že Diag Human se chce odvolat i proti čtvrtečnímu rozhodnutí soudu o jmenování Kužela arbitrem. Firmě podle deníku vadí, že za ČR nyní jedná ministerstvo zdravotnictví, a nikoliv Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému tuto roli přisuzuje zákon. Diag Human se obává, že budoucí rozhodčí nález by kvůli tomu mohl být nevykonatelný pro zmatečnost.

  • Petr Kužel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/398/39717.jpg
  • Advokát a bývalý ministr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/157/15686.jpg