Dalajlamův program v Praze začne veřejnou přednáškou v Kongresovém centru

Praha - Ode dneška do úterý bude v České republice tibetský duchovní vůdce dalajlama. Přijíždí na pozvání bývalého prezidenta Václava Havla a Nadace Forum 2000. Na programu má veřejnou přednášku, setkání s Václavem Havlem a se členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu. Dalajlamova návštěva je součástí jeho cesty po evropských zemích, kvůli níž byl na neurčito odložen plánovaný summit EU-Čína, který se měl konat v pondělí ve francouzském Lyonu. Právě plánované setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym je pravděpodobně hlavním důvodem, proč byl summit zrušen.

Dalajlama měl přijet již na říjnovou konferenci Forum 2000 v Praze, avšak vzhledem ke svému zdravotnímu stavu tehdy na doporučení lékařů připravovanou cestu zrušil. Do Prahy sice přiletí již dnes, ale oficiální program třiasedmdesátiletého držitele Nobelovy ceny za mír začne až v neděli veřejnou přednáškou v pražském Kongresovém centru nazvanou Porozumění: cesta ke štěstí, kde bude odpovídat i na dotazy z publika. V pondělí se sejde s Václavem Havlem a se skupinou protibetsky nakloněných poslanců, mezi nimiž budou předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), šéf zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD), vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) či místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques.

Právě poslanci za nejmenší vládní stranu se v září postarali o rozruch ve sněmovně, když během návštěvy čínské delegace rozvinuli v parlamentních lavicích tibetskou vlajku. Čína obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. O osm let později tam tvrdě potlačila povstání, po němž z vlasti odešel i dalajlama a s exilovou vládou se usídlil v severoindické Dharamsále.

Vedle Prahy dalajlama příští týden zavítá také do Evropského parlamentu, kde se jeho záměrům tradičně dostává podpory, a setká se s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země v současnosti předsedá Evropské unii. Schůzka je plánována do polského Gdaňsku, kam oba muži přijedou na oslavy 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír polskému exprezidentovi Lechu Walensovi. Právě kvůli tomuto setkání Čína požádala o odložení 11. summitu EU-Čína.

Nenásilný dalajlama kritizován radikálními Tibeťany

Peking je značně citlivý na každé setkání oficiálních představitelů cizích států s dalajlamou i na osočování z porušování lidských práv v tomto himálajském regionu. Tibetský duchovní vůdce je však proslulý zejména nenásilným řešením problémů světa a hlavně svého rodného Tibetu a nikdy se nesnažil dojednat úplnou nezávislost pro Tibet, ale širší autonomii, která by Tibeťanům umožnila svobodně vyznávat vlastní náboženství, kulturu a jazyk. Čína ho ale opakovaně obviňuje z toho, že se snaží Tibet od Číny odtrhnout.

Tibeťané ke svému vůdci chovají velkou úctu, to však neznamená, že ke svému vůdci nejsou kritičtí. Zvláště mezi částí radikálnějších mladých Tibeťanů se rozmáhá netrpělivost, která zatím vyvrcholila letos po násilnostech v Tibetu, které vypukly po 49. výročí od neúspěšného tibetského povstání. Dalajlama několikrát vyzval Tibeťany k ukončení násilí a pohrozil, že pokud se násilnosti vymknou kontrole, odstoupí jako politický předák tibetského lidu. V květnu potom zopakoval, že konání srpnové olympiády v Pekingu má jeho plnou podporu.

Spory, které panují v komunitě Tibeťanů, ukázalo i nedávné jednání tibetských exulantů v Dharamsále. Zatímco starší generace usilovala o pokračování v přístupu střední cesty, mladší Tibeťané chtěli, aby jejich zástupci začali požadovat úplnou nezávislost na Číně. Někteří účastníci setkání volali dokonce po rozpoutání radikálnějších protestů v Tibetu, nakonec ale převážily hlasy stoupenců dalajlamova přístupu.

Dalajlama

(lama - moudrost a ctnost jsou bezbřehé jako oceán - dalaj), občanským jménem Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, se narodil 6. července 1935 v Tagccheru v Tibetu v rodině rolníka. Ve dvou letech byl rozpoznán za reinkarnaci 13. dalajlamy. Byl vzdělán v buddhismu, ale i v dalších vědách. Duchovním vůdcem Tibetu byl vysvěcen v paláci Potála ve Lhase předčasně v 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny a země potřebovala v čele posvátnou autoritu (čínská armáda vtrhla na tibetské území v říjnu 1950).

  • Kateřina Jacques a Ondřej Liška rozvinuli ve sněmovně tibetskou vlajku. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/430/42922.jpg
  • Demonstrace v Tibetu zdroj: M.O.S.T. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/133/13261.jpg
  • Dalajlama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/131/13035.jpg
Vydáno pod