Pardubický kraj i radnice protestují proti zrušení traumacentra

Pardubice - Pardubický kraj a magistrát města se důrazně ohradily proti rozhodnutí ministerstva zdravotnictví vyřadit traumacentrum Pardubické krajské nemocnice ze sítě těchto vysoce specializovaných center. Podle hejtmana Radko Martínka (ČSSD) k tomu není žádný racionální důvod. Podle něj má rozhodnutí negativní dopad i na další nemocnice v regionu a na záchrannou službu.

Kraj i magistrát se chtějí co nejdříve sejít s ministrem zdravotnictví, předtím požadují, aby si mohli prostudovat výsledky auditu ministerstva. Bezpečnostní rada ve svém usnesení uvedla, že pardubické traumacentrum považuje za nezastupitelné. Hlavním důvodem jsou existující rizika, zdroje nebezpečí a hrozby na území kraje a města. „Zrušení traumacentra posouvá toto oddělení do roviny běžné ordinace,“ řekl primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS). Ten se chce pokusit zvrátit situaci na víkendovém kongresu ODS, kde se chystá promluvit s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

„Považujeme za zcela nestandardní, aby takto závažný krok byl proveden bez jakékoliv konzultace s námi. Ani krajský úřad ani město Pardubice nebyly nijak obeznámeny s tím, že by k něčemu takovému mělo dojít. Nedostali jsme ani audity, na jejichž základě by k tomu mělo dojít. S takovýmto postupem zcela kategoricky nesouhlasíme,“ uvedl Martínek.

Vyřazení ze sítě pro centrum znamená zastavení dotací na jeho vybavení moderními přístroji, nemocnice žádala o 80 milionů korun na přístrojovou techniku z Evropské unie. Zvýší se také nutnost vozit některé případy do Hradce Králové. Podle Martínka bude mít rozhodnutí také dopad na všechny nemocnice patřící kraji.