Most při tragédii ve Studénce nesly dřevěné špalíky

Ostrava - Policejní vyšetřovací tým Comenius, který zkoumá důvody zřícení mostu ve Studénce v srpnu 2008, dnes představil nové okolnosti tragédie. Velitel vyšetřovací skupiny mjr. Jiří Jícha předložil fotodokumentaci konstrukce z okamžiků těsně před neštěstím. Je na nich patrné, že mezi nosnou konstrukcí a konstrukcí mostu byly v osudnou chvíli improvizačně umístěny dřevěné podložky. Na definitivní znalecký posudek příčin tragédie ale policie stále čeká.

Policejní tým zkoumá příčiny zřícení mostní konstrukce, do níž pak při průjezdu narazila vlaková souprava. Zahynulo tehdy 8 lidí a 70 bylo zraněno. S největší pravděpodobností došlo při předešlé manipulaci s mostem k narušení statiky celé konstrukce. Podezřelé okolnosti předběžně ukazují na zanedbání pracovníků, kteří stavební úpravy mostu prováděli.

Velitel vyšetřování major Jícha dnes ukázal fotografie pořízené těsně před osudnou událostí. Obrázky zachycují nosnou konstrukci mostu, kterou od zhruba 400 tun železničního přejezdu oddělují dřevěné špalíčky. Ty měly zřejmě sloužit jako podložky k dorovnání vzniklé mezery při manipulaci s mostem. „Už jsem toho viděl hodně, ale tohle ještě ne,“ sdělil Jícha svůj osobní dojem. Podle něj mohly být dřevěné podložky jednou z příčin havárie. Zjištění, týkající se zhruba metrových podložek, zaskočila i firmu ODS - Dopravní stavby Ostrava, která stavby na mostě prováděla. Podle jejího mluvčího Jindřicha Vaňka spadalo podložení mostu do kompetence subdodavatelské firmy. Tou byla společnost Bögl a Krýsl, jejíž dva inženýři jsou zatím jediní obvinění v celé kauze.

Čeká se na posudek znalců ČVUT

Pražská stavební fakulta Českého vysokého učení technického (ČVUT) stále zpracovává znalecký posudek, který by měl s jistotou určit důvody tragédie. K dispozici by jej policie mohla mít začátkem roku 2009. Vyšetřovatelé do té doby nemohou říci více informací, aby spekulacemi nešířili nepodložené či nepravdivé informace.

Nehoda, která se stala 8. srpna, je označována za nejtragičtější za posledních 15 let. Na místě zemřelo šest lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici. Na sedm desítek lidí bylo zraněno. Škoda se pohybuje okolo 180 milionů korun.

Vyšetřovatelé tragédie ve Studénce
Zdroj: ČTK