Řidiči se možná nebudou moci vymlouvat na osobu blízkou

Praha - Pokud řidič spáchá dopravní přestupek, už by mu neměla pomoci výmluva na to, že řídila osoba blízká. Skupina poslanců předložila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která by dosavadní praxi zrušila. Na vybraných úsecích dálnic a rychlostních silnic by se zvýšila nejvyšší povolená rychlost až o 30 kilometrů, tedy až na 160 kilometrů v hodině. Platilo by to ale jen pro osobní auta do 3,5 tuny. Sněmovna by se návrhem měla zabývat na některé z příštích schůzí, nejbližší má začít 3. února.

Nové ustanovení má zabránit výmluvám, že auto řídila osoba blízká, kterou majitel auta odmítne prozradit. Místo toho bude mít majitel nebo provozovatel povinnost sdělit vyjmenovaným úřadům, kdo auto řídil. Výjimku budou mít auta zpravodajských služeb, která spáchají dopravní přestupek a situace, kdy přestupek spáchalo ukradené auto.

Při nouzovém zastavení mimo obec by řidiči nosili reflexní vestu

Pokud řidič přijde o řidičský průkaz kvůli dosažení určené hranice trestných bodů a bude ho chtít získat zpět, bude muset podstoupit psychologické vyšetření. To má podle předkladatelů pomoci odhalit jeho „nezdravé“ řidičské návyky. Při nouzovém zastavení na silnici mimo obec by měli řidiči nově povinnost nosit reflexní vestu. Nebudou ji ale muset mít motocyklisté.

Pod novelou jsou podepsáni poslanci z téměř všech sněmovních politických stran s výjimkou Strany zelených: Karel Sehoř (ODS), Cyril Zapletal (ČSSD), někdejší ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL), současný ministr Aleš Řebíček, Pavel Hojda (KSČM) a Jaroslav Plachý (ODS).

Dopravní policie při kontrole auta
Zdroj: ČT24