Levicoví radikálové protestovali proti „rasistickým pogromům“, akce proběhla v klidu

Praha - Asi tři stovky levicových radikálů, kteří se dnes sešli na Těšnově, kam Antifašistická akce (AFA) svolala veřejnou demonstraci pod heslem "Proti rasistickým pogromům, proti sociálnímu vyloučení, za důstojný život pro všechny", zakončili svůj protest proti situaci v litvínovském Janově na pražském Palachově náměstí. Navečer se pokojně rozešli. Policie akci zhodnotila jako klidnou a umírněnou, a to i přesto, že se ji zúčastnilo skoro 500 levicových radikálů. Celý pochod monitorovala policie, která potvrdila, že se v ulicích pohybovali pravicoví extremisté.

Na místě nebyly pouze radikálové, ale i zástupci romské, židovské a somálské komunity. Ve svých projevech vystupují řečníci proti nastupujícímu fašismu a kritizují nečinnost státních orgánů při řešení problémů romské komunity.

Extremisté zamířili z Těšnova na Palachovo náměstí 

Do průvodu se seřadilo šest stovek odpůrců neonacismu. Během cesty došlo k malému incidentu, kdy se několik demonstrantů střetlo se dvěma příznivci radikální pravice. Pochod, který byl řádně nahlášen, monitorovaly desítky policistů, které šly podél průvodu, před průvodem jela policejní auta. Průvod po cestě sledovali turisté, nikdo se však k demonstrantům nepřidal ani nikdo nezačal skandovat hesla. V průvodu byly vidět vlajky a transparenty s hesly jako „Rozdělují nás třídy, ne rasy“. Na místě byl antikonfliktní tým.

Mluvčí akce Marek Roubal prohlásil, že pochod je také uctěním památky „zavražděného mladého řeckého radikála“. Patnáctiletý mladík přišel v sobotu o život při střetu s policií v řecké metropoli. V souvislosti s jeho smrtí jsou ve vazbě dva policisté.

Policie nevyloučila to, že se s účastníky dnešní akce budou chtít střetnout pravicoví extremisté, kteří to naznačili v diskusních fórech na některých webech. Ve stejnou dobu jako pražská demonstrace se konalo ohlášené shromáždění pravicových radikálů v litvínovském Zámeckém parku, které nakonec skončilo pochodem do sídliště Janov. Policie proti němu nezasáhla, část jeho účastníků nechala odvézt speciálním autobusem zpět do Litvínova.