Vánoce přinesly podle pojišťoven více požárů a dopravních nehod

Praha - Oproti předchozímu konci roku se o vánočních svátcích zvýšil počet škod zapříčiněných požáry i dopravními nehodami. Nejkritičtějším dnem byl druhý svátek vánoční. Vyplývá to ze statistik největších domácích pojišťoven, které ale zatím nemají ohlášeny všechny silvestrovské škody.

Po vánočních svátcích oznámilo více než 900 lidí operátorům České pojišťovny poškozený nebo ukradený majetek a zranění za více než deset milionů korun. Stejně jako v posledních čtyřech letech byl i tentokrát nejkritičtější druhý svátek vánoční, kdy se klientům ČP stalo 168 případů. Na rozdíl od minulých let mezi nimi bylo více požárů, a to 38. Zvýšil se také počet dopravních nehod, kterých po Vánocích oznámili motoristé 311, zatímco před rokem jich bylo 279, uvedl mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa zaznamenala přes 20 požárů, jež způsobily především adventní věnce, řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Škody byly podle něj spíše drobnější, výjimkou byl jeden kompletně vyhořelý dům. Hodně škod ze Silvestra přibude ještě v pondělí, dodal. ČSOB Pojišťovna eviduje jen menší škody. Šlo prý zejména o nehody v domácnostech, jako třeba hořící stromečky. Ve srovnání s minulými roky byl počet pojistných událostí srovnatelný, míní mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda.

ČP zaregistrovala z posledních dnů více nehod, při kterých byl jejich viník pod vlivem alkoholu. Z jeho povinného ručení zaplatí škodu všem, kterým se stala jakákoliv újma na majetku i zdraví, ale v souladu se smluvním ujednáním pak bude tuto částku po viníkovi požadovat zpět. „Zatímco náraz často přežili bez zranění, krvácet jim nyní zřejmě bude jejich peněženka,“ podotkl Bálek.

Z hlediska počtu úrazů bývají vánoční svátky podprůměrné. Zatímco denně lidé oznamují ČP kolem 800 událostí, v uplynulých letech šlo v průměru zhruba o tisícovku za celé Vánoce. Nejčastěji klienti ČP navštěvují lékaře s řeznými a tržnými ranami a zlomeninami všeho druhu.

Vydáno pod