V Chrudimi kvůli nehodám očíslují sloupy

Chrudim - V Chrudimi budou mít očíslované sloupy veřejného osvětlení. Lékařům, hasičům a policistům pomohou správně lokalizovat místo dopravní nehody a lépe najít člověka, kterému se na ulici udělá nevolno. První štítky s identifikačními údaji by se měly objevit do několika měsíců, informoval ředitel Technických služeb Miroslav Skokan.

Chrudim sloupy veřejného osvětlení opatří samolepkami s pětimístným kódem. První tři čísla označí ulici, další dvě čísla umístění sloupů.

„Myslím, že by se to mohlo narodit během půl roku. Dohodli jsme se, že označíme odlehlejší místa, kde by mohl být člověk delší dobu bez pomoci. Začínat budeme v městském parku,“ řekl Skokan.

V Chrudimi je asi 3000 sloupů, Skokan předpokládá, že očíslované budou řádově stovky z nich. Okresní město bude prvním v kraji, které podobný vyhledávací systém zavede.

Záchranáři chystanou novinku vítají, uvedl vedoucí lékař Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička. „My s tím počítáme a samozřejmě tomu přizpůsobíme informace pro operátory. V okamžiku, kdy to bude hotové, je to pro nás otázka pár dnů, maximálně týdnů,“ uvedl.

Přesné místo zásahu záchranáři zjišťují pomocí pevné linky, z které získají adresu. Získávají také informace od mobilních operátorů, od některých ale nejsou údaje zcela přesné. Zdravotníkům také pomáhají kilometrovníky na silnicích, řekl Kušička.