ČSSD: Poslance Kvapila u významných věcí párovat nebudeme

Praha - Vypárování nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila se koalici při důležitých jednáních nepodaří. Předseda ČSSD Jiří Paroubek po dnešním zasedání poslaneckého klubu své strany uvedl, že sociální demokraté v Poslanecké sněmovně při projednávání významných bodů nemocného Kvapila nevypárují. Pokud jde o běžné body, poslanec ale podle Paroubka vypárován bude.

Mezi případy, kdy Kvapil vypárován nebude, patří podle Paroubka například projednávání Lisabonské smlouvy: „To je samozřejmě i v zájmu vládní koalice, aby vypárován nebyl.“ Paroubek navíc případnou dohodu o párování podmiňuje tím, že se místopředseda ODS David Vodrážka omluví místopředsedovi ČSSD Davidu Rathovi. Vodrážka přirovnal Ratha k nacistickému propagandistovi Josephu Goebbelsovi. Důvodem byl Rathův rozhovor pro LN, kde Rath hovořil o přístupu Adolfa Hitlera k řešení hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Takzvané párování se používá v případech, kdy se někteří poslanci nemohou z vážných důvodů účastnit sněmovní schůze. V takovém případě se místo chybějícího koaličního poslance neúčastní jednání poslanec opoziční nebo naopak.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podotkl, že když on byl před lety nemocen v době, kdy vládla sociální demokracie, tak ho opozice odmítla párovat. Musel prý přijít do sněmovny, i když jeho zdravotní stav vyžadoval hospitalizaci. Třiapadesátiletého Kvapila postihla 24. ledna mozková mrtvice a od té doby leží v olomoucké fakultní nemocnici. „Jeho stav je nadále vážný. Zůstává v umělém spánku,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.