Fischer informuje Klause o jednáních o vládě

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer jedná s prezidentem republiky Václavem Klausovem o aktuálním stavu jednání o personálním obsazení kabinetu. Ten by se měl vlády nad Českem i evropského předsednictví ujmout kolem 9. května a zemi má dovést k předčasným volbám letos na podzim. Fischer již včera charakterizoval nynější fázi jednání o nové vládě jako „konec prvního poločasu“. Dodal, že žádnou nabídku kandidátům na ministerské posty dosud neučinil.

Fischer se s nominovanými v uplynulých dnech sešel ve svém úřadu v Hrzánském paláci, ani jeden z nich ale neslyšel definitivní nabídku. Rozhodnout chce příští týden. Kandidáty na řízení jednotlivých ministerstev Fischerovi předložily sociální demokracie a strany vládní koalice (ODS, zelení) s výjimkou lidovců, kteří se od úřednické vlády distancovali a jejich předseda Jiří Čunek KDU-ČSL po 9. květnu označil za opoziční stranu.

Designovaný premiér neinformoval, zda vládu sestaví výhradně z kandidátů, jež mu strany navrhly. Na otázku, zda má i vlastní, odpověděl, že to je věc „do druhého poločasu“.

Kalousek slíbil pomoc s rozpočtem

Společně s kandidáty od pondělí přijímal v paláci vlády na Hradčanech i ministry v demisi. S kandidáty diskutoval o jejich představách, co by rezorty pod jejich vedením byly schopné zabezpečit. Všichni se shodli na jednom - nutné je v době hospodářské krize soustředit se na přípravu rozpočtu. Pomoc v tomto ohledu Fischerovi dnes slíbil končící ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Jednali rovněž o přípravě státního rozpočtu na příští rok a o dokončení českého předsednictví EU. Právě jeho zdárné dokončení je pro všechny nominované i Fischera prioritou číslo jedna. Předseda Evropské komise José Barroso řekl, že nadále podporuje české předsednictví a doufá, že aktuální politická situace významně neohrozí Česko v čele Evropy a že všechny úkoly letní překlenovací vláda zvládne.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24