ČSSD a ODS chtějí na summitech vidět Fischera, ne Klause

Praha - Česko by měl na klíčových summitech reprezentovat premiér Jan Fischer, nikoliv prezident Václav Klaus. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli zástupci dvou nejsilnějších parlamentních stran - ODS a ČSSD. Výhrady ke Klausovi v roli reprezentanta České republiky mají i zelení. České televizi to potvrdila místopředsedkyně strany Kateřina Jacques.

„Já si myslím, že by rozhodně měl Českou republiku zastupovat na Evropské radě premiér,“ uvedl místopředseda pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Je to podle něj logické, všechny země s výjimkou těch s čistě prezidentským systémem, jako má Francie, jsou vždy na klíčových summitech reprezentovány předsedy vlády.

„To je vláda, která má v parlamentní demokracii odpovědnost za exekutivu, a prezident je jen součástí této exekutivy,“ konstatoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který rovněž fandí Fischerovi. Spoléhá ale na to, že si nový premiér pozici, která mu přísluší, vybojuje sám.

Klause se bojí zelení i bývalý eurokomisař

Klause by jako reprezentanta na vrcholových summitech Evropské unie neradi viděli také zelení. „Klaus nehájí zájmy republiky, ale ventiluje svoje osobní názory, které se se zájmy ČR nekryjí,“ upozornila Kateřina Jacques.

A obavy z jeho vystoupení má i bývalý eurokomisař Pavel Telička. „Jde o to, aby se klíčový summit, který může do jisté míry zachránit pošramocenou pověst českého předsednictví, odehrál dobře, aby to nebyla ostuda,“ prohlásil rezolutně.

Prezident Klaus má nejen v Evropě, ale i po celém světě pověst rebela. Ačkoliv Češi rozhodli o vstupu své země do Evropské unie ve svobodném referendu, Klaus, který by měl jako prezident hájit jejich zájmy, Evropskou unii hlasitě kritizuje. Proslulé jsou také jeho výroky na téma globálního oteplování.